x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Marina Constantinoiu    |    13 Iun 2006   •   00:00
NU NEGOCIEM. Iranul a anuntat ieri ca dreptul sau de a desfasura activitati de imbogatire a uraniului nu poate face obiectul unor negocieri. "Am obtinut tehnologia, este dreptul nostru si nu negociem", a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului de la Teheran, Gholamhossein Elham. Tot ieri, la Viena a inceput reuniunea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), cu un indemn din partea ambasadorului SUA la Teheran care cere Iranului sa sesizeze "enorma ocazie diplomatica" oferita de Occident. Marile puteri au propus recent Iranului o noua solutie de rezolvare a crizei nucleare.

RECUNOASTERE. Ministrii de Externe ai Uniunii Europene au recunoscut ieri ca Muntenegru este un stat "independent si suveran". Cei 25 de ministri au cerut si celorlalte state membre ale UE sa recunoasca independenta micutului stat din Balcani. Muntenegru si-a proclamat independenta sambata, dupa ce referendumul organizat la 21 mai a demonstrat ca 55,5% dintre muntenegreni sustin separarea de Serbia.

AVIOANE CIA. Europarlamentarii trebuiau sa dezbata ieri seara raportul interimar al comisiei privind activitatile ilegale ale CIA in Europa. Comisia condusa de europarlamentarul Claudio Fava a actionat in paralel cu cea a Consiliului Europei, unde Dick Marty a mentionat Romania si Polonia intre tarile implicate in operatiunile ilegale ale CIA. Raportul PE nu face nici o referire la Romania, insa precizeaza ca dupa 11 septembrie numarul zborurilor CIA in Europa a crescut, nerespectandu-se furnizarea informatiilor privind itinerariile si listele de pasageri ale zborurilor.

DENUNT. Mai multi angajati ai Ministerului britanic al Agriculturii se pare ca fac subiectul unei anchete declansate la Newcastle, in nord-estul Marii Britanii. Ei sunt acuzati ca se drogheaza, ca intretin relatii sexuale in toaletele institutiei si ca danseaza prea mult la serviciu. Informatia, care apare in ziarul The Evening Chronicle, a fost facuta publica, sub anonimat, de un angajat al ministerului.

SOARTA. Unul dintre cei trei detinuti care s-au sinucis, sambata, la Guantanamo urma sa fie eliberat, dar nu fusese informat de acest lucru, potrivit unui avocat american, citat de Mediafax. Sinucigasul se afla pe lista celor 141 de detinuti care urmau sa fie pusi in libertate. Detinutul nu fusese informat deoarece autoritatile nu decisesera in ce tara va fi trimis. La Guantanamo sunt detinute in jur de 460 de persoane, majoritatea fara a fi inculpate.

ACORD. Presedintele Israelului, Moshe Katsav, a semnat cu omologul sau de la Sofia, Gheorghi Parvanov, un acord pentru eliminarea vizelor, relateaza Mediafax. Conform acestui acord, cetatenii bulgari vor putea calatori fara vize in Israel, avand posibilitatea de a ramane pana la 90 de zile pe teritoriul acestei tari. Acordul stipuleaza faptul ca persoanele aflate in cautarea unui loc de munca in fiecare din cele doua state trebuie sa depuna cerere si sa obtina viza, conform legislatiei nationale.

AVIARA. Aproximativ 19.000 de pasari au fost sacrificate, duminica, la o ferma din sud-estul Ungariei, la cateva zile dupa depistarea virusului gripei aviare intr-o crescatorie din apropiere si inainte de efectuarea testelor de confirmare, relateaza Mediafax. Sacrificarea pasarilor a avut loc la o ferma din Szank, situata la patru kilometri nord de Bodoglar, orasul cel mai apropiat de locul unde au fost descoperite primele pasari infectate cu virusul gripei aviare.

MANIFESTATIE. Presedintele partidului slovac de opozitie Smer, Robert Fico, considerat favorit in cursa pentru alegerile parlamentare de la 17 iunie, a participat, ieri, la un miting de protest fata de situata economica a tarii, timp in care a criticat actuala putere pentru politicile adoptate. Smer, formatiune de stanga, promite sa "reinstituie dreptatea sociala" prin modificarea radicala a politicilor implementate de premierul Mikulas Dzurinda. Fico promite sa creasca impozitele pentru persoanele cu venituri mari, sa reduca taxele la produsele de baza si sa minimizeze contributiile pentru serviciile de sanatate.

IDENTIFICAT. Analizele ADN efectuate pe trupul neinsufletit al lui Abu Musab al-Zarqawi au confirmat identitatea acestuia, a anuntat, ieri, armata americana de la Bagdad, precizand ca teroristul a murit ca urmare a ranilor multiple, suferite in raidul de la 7 iunie. Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa consacrate rezultatelor analizelor ADN efectuate de FBI si ale autopsierii cadavrului lui al-Zarqawi, de catre specialisti din Armata SUA.

ASTEPTAT. Ambasadorul Romaniei la Moscova, Ioan Donca, a declarat, pentru "Nine o’clock", ca presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, este asteptat in Romania in viitorul apropiat. In opinia sa, "vizita lui Putin, aflata pe locul cel mai de seamna al agendei viitoare a relatiilor bilaterale, va marca o pagina de referinta in raporturile dintre cele doua tari".

ACCIDENT. Un tren de pasageri a deraiat, ieri, in Israel, provocand moartea unui calator si ranirea a circa 60 de persoane, relateaza cotidianul israelian Haaretz. Trenul plecase de la Tel Aviv si se indrepta spre Haifa, dar, in drum, a lovit un vehicul care se afla pe sine, in apropierea orasului Natanya.

AUDIERI. Procesul intentat lui Saddam Hussein si altor sapte dintre colaboratorii sai, acuzati de crime impotriva umanitatii, a fost reluat ieri la Bagdad, cu audierea unor martori ai apararii. Primii martori ai apararii au depus marturie in mai, dupa prezentarea cazului de catre acuzare. Saddam Hussein este judecat, impreuna cu sapte colaboratori, pentru masacrarea a 148 de siiti la Dujail, ca masura de represalii dupa un atac comis in 1982 asupra convoiului prezidential.
×
Subiecte în articol: externe