INDEPENDENTA. Parlamentul Serbiei a proclamat independenta tarii in cadrul unei sesiuni extraordinare, desfasurate fara participarea reprezentantilor Partidului Democrat si ai Partidului Radical, care s-au opus dizolvarii uniunii cu Muntenegru. Serbia si-a asumat continuitatea documentelor internationale semnate de fostul stat federal Serbia-Muntenegru. Parlamentul de la Belgrad a fixat un termen de 45 de zile tuturor institutiilor federale, pentru a se restructura in institutii statale. Printre acestea se numara si Ministerul de Externe si Ministerul Apararii. Dupa ce Muntenegru si-a proclamat independenta fata de Serbia, Belgradul trebuie sa adopte o noua Constitutie, sa schimbe pasapoartele, numerele de inmatriculare ale autoturismelor si chiar domeniile de internet.
ANTI. Presedintele SUA, George Bush, a cerut Senatului sa adopte un amendament care sa interzica casatoriile intre persoane de acelasi sex. Bush a precizat ca, daca nu se va face o asemenea modificare in Constitutie, atunci casatoria, institutia fundamentala a civilizatiei, va fi in pericol. In 2004, Senatul american a respins o initiativa de modificare a Constitutiei in acest sens, propusa de republicani. Aceasta a venit imediat dupa ce Curtea Suprema din statul Massachussets a stabilit ca se pot oficia casatorii si intre persoane de acelasi sex.
CU FORTA. Un document al Pentagonului care reglementeaza activitatea personalului medical in operatiunile care implica detinuti aproba alimentarea fortata a celor in greva foamei, o practica denuntata de militantii pentru drepturile omului. Documentul este unul dintre cele trei cu referire la detinuti elaborate de Pentagon, alaturi de un manual al armatei si un ghid de desfasurare a interogatoriilor.
DIPLOMATIE. Ministerul roman de Externe a luat nota de adoptarea, la 3 iunie 2006, a Declaratiei de independenta a Republicii Muntenegru, in sedinta Legislativului de la Podgorita, anunta ministerul. Romania isi reafirma dorinta de a sprijini Muntenegru in consolidarea institutiilor statului de drept si in implementarea reformelor necesare apropierii de UE.
VARSOVIA. Ministrul polonez al Educatiei a propus introducerea in programa scolara a unei noi materii obligatorii: "Educatia patriotica". El intentioneaza sa se consulte cu profesori, dar si elevi, in legatura cu proiectul sau.
DEPENDENTI. Presedintele companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca Europa nu dispune de o alternativa reala la gazul metan rus, pentru a-si sustine dezvoltarea economica. "Exista doar trei tari capabile sa furnizeze gaz pe termen lung: Rusia, Qatarul si Iranul", a adaugat acesta.
ACUZATII. Ucraina a acuzat Rusia ca alimenteaza manifestatiile antiamericane si anti-NATO din Peninsula Crimeea, zona unde este stationata flota rusa din Marea Neagra, informeaza cotidianul britanic The Independent. Acuzatia a fost formulata de presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko (foto), la incheierea unei saptamani de proteste anti-NATO in Crimeea. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in luna iulie, in regiune sunt programate manevre militare NATO - Ucraina, intitulate "Sea Breeze". Vehiculele care transportau rezervisti ai infanteriei marine americane au fost atacate cu pietre, socialistii au cerut demisia ministrului Apararii, iar membrii Dumei de Stat ruse au propus desprinderea Peninsulei Crimeea de Ucraina si anexarea ei la Rusia.