x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

02 Iun 2006   •   00:00
PAZEA LA AMBARCATIUNI MICI. Statele Unite sunt vulnerabile in fata unui atac terorist cu ambarcatiuni de dimensiuni reduse. Amiralul Thad Allen, care a preluat saptamana trecuta comanda Pazei de Coasta, a declarat ca SUA trebuie sa anuleze bresele de securitate care ar permite ambarcatiunilor de dimensiuni reduse, incarcate cu explozibil, sa patrunda in porturi si sa comita atacuri de genul celui care a vizat nava de razboi USS Cole, in Yemen.

PLAN PENTRU TRANSNISTRIA. Ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat ca autoritatile de la Bucuresti nu au informat deocamdata Chisinaul despre intentia de a propune un plan romanesc de solutionare a diferendului transnistrean la Forumul Marii Negre, ce urmeaza sa aiba loc la 5 iunie, la Bucuresti. Stratan a subliniat ca "orice propunere de acest fel trebuie discutata nu doar cu Chisinaul si Moscova (asa cum a declarat pentru publicatia rusa "Komersant" presedintele Basescu - n.n.), dar si cu Ucraina, SUA si UE". (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

AU TAIAT BANII. America a blocat un ajutor de sapte milioane de dolari destinat Serbiei, pentru a obliga Belgradul sa participe activ la urmarirea criminalilor de razboi sarbi care trebuie adusi in fata justitiei. Decizia demonstreaza "preocuparea Washingtonului fata de lipsa de implicare a Belgradului in arestarea unor suspecti precum generalul Ratko Mladici, cautat din 1995 de justitia internationala pentru genocid si crime de razboi", a declarat un reprezentant al Departamentului de Stat.

MORTI DE MUNCA. Un numar record de 330 de japonezi s-au imbolnavit grav in ultimul an din cauza surmenarii, in vreme ce numarul sinuciderilor a depasit 30.000 pentru al optulea an consecutiv, noteaza AFP. Potrivit unei statistici recente, totalul deceselor si maladiilor grave provocate de oboseala la locul de munca este in crestere cu 12,2% fata de anul anterior. Autoritatile nipone au declansat de cativa ani o campanie de prevenire a mortilor cauzate de excesul de munca.

PROVOCARI. Autoritatile moldovene au vrut sa puna in vanzare bilete pentru trenul pe legatura Tighina - Chisinau - Moscova, incepand cu 6 iunie. Serviciul feroviar transnistrean s-a opus acestui demers, considerand ca terminalul Tighina 2 este proprietatea sa. Miercuri, militia transnistreana a ingradit accesul muncitorilor de la Calea Ferata a Moldovei la lucrari. Incidentul a putut fi dezamorsat numai dupa ce la fata locului au ajuns reprezentantii Misiunii OSCE din Republica Moldova. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

×
Subiecte în articol: externe