x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

31 Mai 2006   •   00:00
"VITAMINA BULGARA". Sofia e intr-un lobby continuu, pentru a demonstra ca isi merita locul in UE. Astfel, premierul bulgar, Serghei Stanisev, a apreciat, intr-un interviu publicat de cotidianul Bild, ca aderarea tarii sale la UE va imbogati si stabiliza Europa. Nedumerit de scepticismul european fata de Bulgaria la UE, Stanisev a dat exemplu Spania, a carei aderare la Comunitatea Europeana a fost initial privita cu scepticism, iar acum Spania a ajuns printre statele bogate europene.

RETINERE LA EADS. Politia franceza l-a retinut ieri pe Jean-Louis Gergorin, vicepresedintele grupului EADS, dupa ce acesta a fost interogat in privinta implicarii in scandalul Clearstream, care ar fi avut ca scop defaimarea ministrului Internelor, Nicolas Sarkozy, au declarat surse judiciare, citate de Reuters. Grupul european de aeronautica si de aparare EADS a anuntat ca il va concedia pe Gergorin, fost diplomat, care a admis in declaratii acordate presei ca ar fi sursa anonima a informatiilor care au determinat investigarea unor politicieni importanti, printre care si Sarkozy, acuzati de detinerea unor conturi bancare secrete.

CURSA PENTRU UE. Muntenegru ar putea incheia inaintea Serbiei negocierile pentru Acordul de stabilizare si asociere cu UE, potrivit concluziilor intalnirii dintre comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, si premierul muntenegrean, Milo Djukanovici, relateaza EUObserver. Rehn a tinut insa sa sublinieze ca isi doreste un "divort de catifea" intre cele doua parti.

PIATA MUNCII. Ministrul austriac al Economiei, Martin Bartenstein, a declarat ca, daca rata somajului va continua sa scada, Austria ar putea adopta masuri care vor permite companiilor sa angajeze mai multi cetateni straini. Austria si-a prelungit interdictia intrarii pe piata muncii a cetatenilor din cele zece state care au aderat la UE in 2004, din cauza presiunilor electorale asupra cancelarului Wolfgang Schussel, insa Bartenstein nu exclude posibilitatea ca punctul de vedere oficial sa se schimbe.

UCRAINA. Avocatul poporului din Ucraina, deputatul de opozitie Nina Karpaciova, a denuntat presupusa livrare, intr-un port de la Marea Neagra, a unei incarcaturi de armament destinat manevrelor militare care vizeaza consolidarea cooperarii Kievului cu NATO. Sosirea armelor, denuntata de cei care se opun apropierii de NATO, a fost dezmintita rapid. Ministerul ucrainean al Apararii a dezmintit orice livrare de arme si munitie efectuata de o nava americana, asigurand ca incarcatura, care insoteste o unitate de 120 de ingineri militari americani, nu contine decat materiale de constructie necesare pregatirii manevrelor internationale "Sea Breeze 2006".

PRAGA. Premierul ceh, Jiri Paroubek, a respins acuzatiile potrivit carora oficiali guvernamentali ar bloca activitatea unitatii de combatere a crimei organizate, afirmand ca acestea fac parte din campania de defaimare a Guvernului inainte de alegeri. Comandantul unei unitati de politie a declarat ca premierul ceh si alti reprezentanti ai Guvernului au obstructionat activitatea investigativa. El a adaugat ca in administratia publica au putut patrunde infractori.

×
Subiecte în articol: externe