x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Maria Toader    |    29 Apr 2006   •   00:00
MOLDOVA,VIZE GRATUITE. In cursul ultimei runde de negocieri dintre Romania si Republica Moldova pe problema regimului calatoriilor, tara noastra a propus ca vizele pentru cetatenii moldoveni sa fie gratuite, a declarat ministrul de Externe, Mihai Ungureanu. Printre aceste propuneri, se numara gratuitatea vizei, introducerea unui tip de vize pentru un an sau cinci ani pentru categorii de cetateni moldoveni cu risc redus de imigrare in Romania: oameni de afaceri, studenti, elevi si persoane din mediul academic.

IN APARAREA GERMANILOR. Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a iesit la rampa cu noi declarati socante la adresa evreilor. De aceasta data el le-a luat apararea chiar si germanilor catalogandu-i drept "victimele sionistilor aroganti si lacomi", informeaza AFP. Poporul german "nu are inca dreptul la o politica independenta si o aparare proprie, iar fiecare german care se naste este dator sionistilor aroganti si lacomi", a subliniat presedintele iranian.

VOR IN SCHENGEN. Cele zece state europene care au aderat la 1 mai 2004 la Uniunea Europeana sunt ingrijorate de eventuala amanare a integrarii in spatiul Schengen, programata pentru sfarsitul anului 2007. In cadrul reuniunii ministrilor de Interne de la Luxemburg, Cehia, Ungaria, Slovacia si cele trei state baltice au cerut evitarea oricarei "amanari" a implementarii "Sistemului de Informatii Schengen de a doua generatie" (SIS II), care ar trebui sa devina operational incepand din martie 2007 si prin care s-ar permite abandonarea controalelor la frontierele interne incepand din luna octombrie 2007.

UNGUREANU AVERTIZEAZA. Cu ocazia reuniunii informale a NATO de la Sofia, ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a avertizat Ucraina ca pentru a intra in NATO trebuie mai intai sa isi rezolve problemele bilaterale cu Romania in privinta canalului Bistroe si drepturile minoritatii romanesti. "Pentru a dovedi NATO ca este un pilon de stabilitate si democratie in regiune, Ucraina trebuie sa respecte intelegerile internationale pe care si le-a asumat cu privire la protectia mediului inconjurator si sa asigure respectarea drepturilor omului si a minoritatilor", a declarat Ungureanu.

AJUTOR FINANCIAR. Autoritatile transnistrene au primit prima transa a ajutorului financiar promis de Rusia, in valoare de 10,23 milioane de dolari, informeaza agentia RIA-Novosti. O parte din suma a fost acordata din Fondurile Tinutului Krasnodar pentru rusii din strainatate, iar aproximativ 731.000 de dolari au fost oferiti din partea regiunilor Moscova, Briansk si Irkutk.

×
Subiecte în articol: externe