x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

20 Apr 2006   •   00:00
TEHNICI SOVIETICE. Autoritatile belaruse continua prigonirile impotriva celor care au manifestat impotriva alegerii presedintelui-dictator Aleksandr Lukasenko. Ziarul Nasa Niva, cel mai vechi ziar independent din Belarus, risca sa fie inchis dupa ce autoritatile i-au cerut sa isi mute sediul in afara capitalei Minsk. Autoritatile nu mai tolereaza ziarul dupa ce directorul acestuia a fost arestat in martie, pentru ca a furnizat haine si alimente manifestantilor reuniti in Piata Octombrie.

DEMISII LA CASA ALBA. Unul dintre principalii consilieri politici ai presedintelui american, George W. Bush, Karl Rove, a renuntat ieri la functie, urmand sa se concentreze asupra campaniei pentru alegerile partiale din noiembrie. Tot ieri a demisionat si purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan.

GRIJI PENTRU HODORKOVSKI. Fostul presedinte ceh Vaclav Havel si alte 25 de personalitati din Cehia au denuntat intr-o scrisoare deschisa "sicanele" si "manipularile politice" la care este supus miliardarul rus Mihail Hodorkovski, care a fost izolat in urma unei agresiuni in detentie. Potrivit avocatilor oligarhului, autoritatile ruse incearca sa il "ruineze" psihic si recurg la metode sovietice, precum agresiunea, pentru a-l izola.

TACERE IN ORIENTUL MIJLOCIU. Liderii din Orientul Mijlociu au evitat sa reactioneze public la atentatul comis luni la Tel Aviv. Aceasta, in conditiile in care presa din regiune l-a calificat drept cea mai recenta manifestare a "disperarii" palestiniene, relateaza AFP. Iranul, care nu recunoaste existenta statului Israel, nu a reactionat la atentat. Cu cateva zile inainte, aceasta tara se angajaze sa furnizeze un ajutor de 50 de milioane de dolari noului guvern palestinian dominat de Hamas.

PRACTICA ILEGALA. China, binecunoscuta pentru frecventele incalcari ale drepturilor omului, practica prelevarea ilegala a organelor condamnatilor la moarte pentru a le vinde. Noile acuzatii au fost facute pentru BBC de un grup de chirurgi britanici specializati in transplanturi. Data executiei condamnatilor este aleasa in functie de cererea de organe a clientilor, care sunt in numar mare din Occident, au detaliat chirurgii.

DEZACORD LA ONU. Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ONU si reprezentantii Germaniei, reuniti la Moscova pentru a discuta despre criza iraniana, nu au ajuns la un acord referitor la impunerea de sanctiuni. Un reprezentant al Departamentului de Stat a declarat ca cei sase "au fost de acord ca Iranul a depasit limitele stabilite de comunitatea internationala", insa discutiile continua pe marginea eventualelor sanctiuni.

SE LACOMESC KIRGIZII. Presedintele kirgiz, Kurmanbek Bakiev, ar putea cere inchiderea bazei americane din apropiere de Biskek, utilizata pentru operatiunile din Afganistan, daca nu va fi incheiat un nou acord cu Washingtonul pana la 1 iunie. Kirgizii cer 207 milioane de dolari pentru inchirierea bazei, de o suta de ori mai mult decat suma platita in prezent de administratia americana.

REGINA PE VIATA. Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, care va sarbatori in aceasta saptamana implinirea a 80 de ani, nu va abdica niciodata, a spus Margaret Rhodes, una dintre verisoarele reginei. "Sunt absolut sigura ca nu va iesi niciodata la pensie", a declarat Rhodes, care a adaugat: "Nu este vorba de o slujba normala, ci de una pe care o faci toata viata". Pentru aniversarea sa, Elisabeta a invitat la masa, la palatul Buckingham, 99 de persoane nascute in aceeasi zi cu ea, 21 aprilie.

SE DESCHID ARHIVELE HOLOCAUSTULUI. Germania a decis deschiderea unuia din cele mai importante fonduri de arhiva privind cele peste 17 milioane de victime ale nazismului din timpul celui de-al doilea razboi mondial. La aceasta arhiva vor avea acces doar istoricii si cercetatorii. Decizia a fost anuntata de ministrul german al Justitiei, Brigitte Zypries, dupa o intalnire cu Sara Bloomfield, directoarea muzeului Holocaustului din Washington. "Aceste arhive au o importanta istorica imensa si vor face un serviciu enorm cercetatorilor pentru mai multe generatii", a spus Bloomfield.

Grupaj realizat de Ana Ilie
×
Subiecte în articol: externe