"NU FACETI CA EI!". Raportorul special al ONU pentru tortura, Manfred Nowak, a cerut joi statelor membre ale Uniunii Europene sa nu trimita suspectii de terorism in tari cunoscute pentru practicarea torturii, chiar daca acestea promit ca nu vor folosi astfel de mijloace, relateaza AFP. El a spus ca exemplul Marii Britanii, Suediei si Frantei, care "trimit sau doresc sa trimita suspectii de terorism in tarile lor de origine, care au antecedente in ceea ce priveste tortura sistematica, de exemplu Egiptul sau Siria", nu trebuie urmat.
ASTEPTARI. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, are incredere ca discutiile cu Iranul asupra situatiei din Irak vor fi "utile", dar se vor limita la situatia din aceasta tara si nu vor aborda criza nucleara iraniana, informeaza Reuters. Este vorba despre consultarile ce vor avea loc intre ambasadorul american in Irak, Zalmay Khalilzad, si autoritatile de la Teheran. Initial, Iranul respinsese oferta Statelor Unite de initiere a unor consultari despre situatia din Irak, unde violentele interetnice au sporit riscul unui razboi civil la trei ani dupa invazie.
TEST. Numele a trei filosofi germani, al unei opere semnate de Goethe si al germanului laureat cu Premiul Nobel sunt cateva dintre amanuntele pe care trebuie sa le cunoasca orice aspirant la statutul de cetatean al acestei tari. Cel putin asa considera ministrul de Interne al landului Hesse, Volker Bouffier, care doreste sa introduca un test de cunostinte despre Germania pentru cei care solicita cetatenia. Cine nu reuseste sa raspunda la jumatate din intrebari nu merita pasaport german, crede Bouffier. Criticii initiativei sale spun ca ministrul petrece prea mult timp urmarind concursul "Vrei sa fii miliardar".
BIROCRATIE. Comisia Europeana este ingrijorata de ritmul de absorbtie a fondurilor SAPARD, in conditiile in care sumele alocate Romaniei vor creste dupa aderare. Seful unitatii SAPARD a Directiei pentru Agricultura a Comisiei Europene, Kaj Mortensen, a declarat ca "rimul de absorbtie al fondurilor europene, dar si al platilor trebuie sa creasca, pentru ca in urmatorii ani Romania va dispune de sume de cinci-sase ori mai mari decat in prezent". Ea a precizat ca acesul la programul SAPARD este destul de dificil, in ciuda masurilor luate de autoritatile romane anul trecut pentru derularea mai eficienta a programului si ca birocratia si accesul greoi la credite raman principalale probleme cu care se confrunta fermierii romani.