x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

14 Dec 2005   •   00:00
PROCES. Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie a inceput ieri procesul sarbului croat Milan Martici, fost presedinte al autoproclamatei republici Krajina din Croatia. Milan Martici, in varsta de 51 de ani, este acuzat de crime impotriva umanitatii si de crime de razboi pentru ucidere, torturare, distrugerea satelor si edificiilor, jefuirea si atacarea unor civili, fapte comise in timpul razboaielor din Croatia (1991-1995) si din Bosnia (1992-1995). In perioada 4 ianuarie 1991-august 1995, el ar fi ocupat functii importante in cadrul "Districtului autonom sarb (SAO) din Krajina" si in cadrul "Republicii sarbe Krajina" (RSK), potrivit actului de acuzare initial, emis la 24 iulie 1995 si modificat apoi in septembrie 2003. Este acuzat ca a luat parte la o "actiune criminala comuna", al carei obiectiv era alungarea populatiei care nu era de origine sarba de pe o treime din teritoriul Croatiei si dintr-o mare parte a teritoriului Bosniei-Hertegovina, in timpul conflictelor care au afectat fostele republici iugoslave.

ACCIDENT IN SUA. O explozie de mari proportii, urmata de un incendiu, a dus la prabusirea in totalitate a unui bloc de locuinte cu trei etaje, ieri, in orasul american New Jersey. Autoritatile americane au anuntat ca echipele de interventie sosite de urgenta la fata locului cauta o persoana care locuia in imobil si care este data disparuta. Cel putin sase persoane au fost ranite si se afla la spital, sub observatia medicilor. Specialistii veniti la fata locului cred ca o groapa sapata de muncitorii care incercau sa scoata la suprafata un rezervor de petrol s-a prabusit, fisurand o conducta de gaz natural. Locatarii imobilului au reclamat autoritatilor ca miroase foarte puternic a gaz, iar peste cateva minute a avut loc explozia.

FLACARI. Trei rezervoare inca erau in flacari ieri, la depozitul de carburant de langa Londra, care a explodat duminica dimineata, a anuntat Politia locala. Circa 150 de pompieri au actionat pe parcursul noptii pentru stingerea incendiului. "A fost o noapte epuizanta, dar se pare ca am facut reale progrese", a declarat un purtator de cuvant al Politiei din Hertfordshire. Depozitul, al cincilea ca marime al tarii, arde de duminica dimineata, in urma unei explozii de origine necunoscuta. Explozia s-a soldat cu 43 de raniti, dar unul singur mai era spitalizat marti.

GREVA. Profesorii din Bulgaria, dupa modelul romanesc, nu renunta la proteste, dar Guvernul nu cedeaza. Membrii celor trei sindicate din invatamantul bulgar, care au declansat luni o greva generala pe termen nelimitat, au avertizat ca vor bloca Parlamentul din Sofia, in cazul in care Executivul nu va accepta sa trateze cu comitetul national de greva. Potestatarii cer majorarea salariilor cu 15 procente, incepand din 1 ianuarie. De luni au ramas inchise 1.730 de scoli si 420 de gradinite de copii. Ministrul invatamantului, Daniel Vulcev, a avertizat ca din cauza actiunii de protest profesorii nu vor putea primi cel de-al 13-lea salariu la sfarsit de an. ATENTATE DEJUCATE. Britanicii s-ar mai fi putut confrunta cu inca trei atentate sinucigase devastatoare, dupa cele de la 7 si 21 iulie, daca politia nu ar fi dejucat planurile teroristilor. Seful Scotland Yard, Ian Blair, a declarat ca, in urma cercetarilor, s-a dovedit ca "la 21 iulie nu a fost vorba despre o tentativa a unor amatori. A fost una seriosa de comitere a unui alt atac" in reteaua de transport in comun din Londra. "Dupa aceea au mai fost trei comploturi dejucate", a adaugat Ian Blair, precizand ca persoanele implicate au fost inculpate sau expulzate. "Ceea ce conteaza este ca teroristii sunt aici. Vor continua sa incerce sa ucida oameni ca voi si ca mine", a mai spus Blair.

DECLARATII PERICULOASE. Parlamentul European i-a ridicat ieri imunitatea eurodeputatului francez Bruno Gollnisch, facilitand inceperea procesului responsabilului partidului de extrema-dreapta Frontul National, inculpat pentru declaratii controversate privind camerele de gazare si contestarea crimelor impotriva umanitatii. Gollnisch a apreciat ca "existenta camerelor de gazare este un lucru care trebuie discutat de istorici". Parlamentarul a subliniat ca istoricii au "dreptul" de a discuta despre "numarul mortilor, despre modul in care au murit oamenii" in sistemul nazist de exterminare.

ZBORURILE CIA. O ancheta a Consiliului Europei intareste suspiciunile cu privire la existenta unor zboruri secrete ale avioanelor CIA in Europa, in care au fost transportati suspecti islamisti. Raportorul CE in aceasta ancheta, Dick Marty, a declarat ieri ca "procedurile judiciare in curs in unele tari par sa arate ca unele persoane au fost ridicate si transportate in alte tari, fara a se respecta nici o norma de asistenta judiciara".

BUGETUL, O PACOSTE. Pe fondul certei dintre Franta si Marea Britanie cu privire la bugetul Uniunii Europene in perioada 2007-2013, Macedonia a fost luata ostatic, aprecia ieri cotidianul britanic The Independent. Franta a amenintat voalat ca va amana viitoarele extinderi ale Uniunii daca britanicii au castig de cauza in ceea ce priveste propunerea de reducere a subventiilor acordate agriculturii, din care mare parte ajunge la fermierii francezi. Parisul a contracarat initiativa britanica, sustinand ca UE trebuie sa se puna de acord mai intai cu privire la finantele necesare pentru extinderea care a avut loc anul trecut, inainte de a deschide din nou usa statelor candidate.
×
Subiecte în articol: externe