20 NOIEMBRIE 2004
INAUGURARE. Italienii au deschis la Roma un oficiu impotriva discriminarii rasiale, unde muncitorii romani, cat si ceilalti straini ce se afla in Italia pot suna pentru a raporta abuzurile sau cazurile de discriminare. Numarul de telefon este 800901010. Oficiul a fost deschis datorita numarului tot mai mare de imigranti din Italia, peste 2,5 milioane de oameni din aproape 200 de tari.
ISRAEL. O decizie recenta a a Ministerului israelian al Educatiei a provocat indignarea mai multor ambasadori la Tel Aviv. Hotararea ministrului, semnata in septembrie, interzice examenele sustinute in limbile romana, portugheza, maghiara, olandeza, farsi, bulgara, italiana, turca, germana, poloneza si georgiana, informeaza pubicatia Haaretz. Interdictia nu a fost considerata un dezastru pentru ca numarul elevilor care solicitau sa isi dea examenele in aceste limbi nu era foarte mare. Dar, conform publicatiei, decizia a batut un cui in sicriul primei politici de deschidere lingvistica pe care a avut-o ministerul vreodata. Programul pornit in 1995 le oferea imigrantilor dreptul de a studia in limba materna, in scopul de a nu-si pierde traditiile.
AVARIATI. Un grup de romani si-a instalat rulotele pe locul pietei de vite din satul Laguna de Duero, pentru ca li s-au stricat masinile. Romanii au cerut primariei sa-i lase sa-si repare masinile timp de doua-trei zile, dupa care si vor continua drumul. Primaria satului nu a avut obiectii, mai mult, consilierul care se ocupa de securitate a spus ca romanii "au venit cu cele mai bune intentii" si ca oficialitatile nu le-au putut refuza ajutorul.
ELECTORAL. Ministerul Afacerilor Externe a aprobat la 17 noiembrie infiintarea a patru noi sectii de votare pentru romanii din Statele Unite. La solicitarea cetatenilor romani cu domiciliul in SUA se vor infiinta sectii de votare la Boston, Bridgeport, Hollywood si Portland. De asemenea, se va deschide si o sectie de votare la Chisinau. Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, prin tragere la sorti, componenta birourilor electorale a 141 de sectii de votare din strainatate. Presedintii birourilor sunt desemnati de sefii misiunilor diplomatice, ceilalti doi membri fiind alesi, prin tragere la sorti, dintr-o lista intocmita de MAE, prin consultarea partidelor politice parlamentare.Citește pe Antena3.ro