x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    02 Aug 2007   •   00:00

ASASIN. Nikola Radosavlievici, bărbatul care a ucis nouă persoane şi a rănit alte două vinerea trecută in satul sărb Iabukovăţ, de la graniţa cu Romănia, a recunoscut că este autorul masacrului. El şi-a motivat comportamentul prin "nedreptatea la care a fost supus", nemaioferind alte detalii, relatează Mediafax, citănd postul de radio sărb B92. Bărbatul fusese diagnosticat cu un an in urmă cu psihoză paranoidă acută.


ANTICIPATE. Oficiali de rang inalt ai Partidului Laburist din Marea Britanie au declarat că sunt in aşteptarea alegerilor anticipate care ar putea avea loc chiar in această toamnă, relatează cotidianul britanic The Times, preluat de AFP. "Confirm că s-a dat consemnul general in partid in vederea alegerilor anticipate care s-ar putea desfăşura in toamnă", a comentat Martin Salter, vicepreşedintele laburist.


DEZVĂLUIRI.
National Security Agency (NSA) una dintre cele mai importante agenţii din cadrul Comunităţii de informaţii a SUA, a fost parte dintr-un proces mult mai amplu de spionaj intern, in urma unui ordin semnat de preşedintele american in 2001, relatează cotidianul The Washington Post. Dezvăluirile au fost făcute de Mike McConnell, directorul comunităţii de informaţii, şi sunt o dovadă că mandatul spionilor americani mergea mai departe de interceptarea e-mail-urilor sau ascultarea telefoanelor, relatează ziarul american.


ŞANTAJ.
Consorţiul rus Gazprom a anunţat ieri autorităţile de la Minsk că urmează să işi reducă la jumătate exporturile de gaz natural cu destinaţia Belarus. In comunicatul companiei se arată că decizia de a sista jumătate din exporturile de gaz natural către vecinii bieloruşi este cauzată de faptul că Minsk nu şi-a plătit facturile restante către Gazprom. "Volumul zilnic de livrări de gaz va fi redus cu 45% incepănd cu 3 august", se mai arată in comunicatul consultat de AFP.


EUROPROCUROR. Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, intenţionează să creeze postul de procuror general european, care
va avea atribuţii in investigarea infracţiunilor comunitare, relatează publicaţia electronică EUObserver, citată de Mediafax. Declaraţiile sale intervin cu două luni inaintea proiectului de consolidare a Eurojust. "La inceput vom avea nevoie de fluxuri normale de date oferite de capitalele europene agenţiei cu sediul la Haga", a explicat comisarul. Frattini a
precizat că Executivul european aşteaptă doar intrarea in vigoare
a noului Tratat european.

Â

×
Subiecte în articol: externe