x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    07 Aug 2007   •   00:00

DEZASTRU. Musonul asiatic poate declanşa o epidemie de boli contagioase care, conform estimărilor, ar afecta 35 de milioane de persoane in Asia de sud-est, relatează cotidianul britanic The Times. Vremea generată de musonul de vară din acest an este considerată cea mai extremă din ultimii ani, deoarece ploile torenţiale au fost insoţite de topirea unor gheţari din Himalaya. 1.200 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte 19 milioane au fost mutaţi din zonele ameninţate. Malaria şi bolile generate de apa infectată sunt, in viitorul apropiat, cea mai mare sursă de ingrijorare in regiune, mai scrie The Times.

FĂRĂ SFĂRŞIT. Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez , a anunţat că intenţionează să modifice prevederile constituţionale pentru a putea rămăne la conducerea ţării pe o perioadă nelimitată sau, conform spuselor sale, căt va beneficia de sprijinul poporului, relatează BBC. Peste zece zile, liderul Venezuelei va trimite parlamentului proiectul pentru noua constituţie, respingănd acuzaţiile de abuzz de putere pe care le-au adus criticii puterii de la Caracas.

LIBAN. Candidatul susţinut de opoziţia creştină l-a invins pe omul sprijinit de guvern in alegerile legislative parţiale. Cu o lună inaintea scrutinului prezidenţial, alegerile legislative parţiale au reprezentat un test pentru comunitatea creştină din Liban. Michel Aoun, susţinut de opoziţie, a căştigat alegerile de sămbătă, organizate pentru stabilirea noilor titulari ai locurilor rămase goale in Parlament după uciderea unor deputaţi antisirieni, a anunţat ministrul de Interne, citat de AFP.


POLONIA. Viitorul coaliţiei de guvernare din Polonia se află in suspans, după ce două partide şi-au intensificat atacurile verbale dure la adresa premierului Jaroslaw Kaczynski. Criza a izbucnit in iulie, cănd liderul Partidului Autoapărarea, Andrzej Lepper, a fost demis, sub acuzaţia de corupţie, din postul de vicepremier şi ministru al Agriculturii. Lepper a anunţat ieri că se retrage din coaliţie, lăsănd Partidul Conservator Dreptate şi Justiţie in imposibilitatea de a avea o majoritate, informează BBC.


ARME DISPĂRUTE FĂRĂ URMĂ. Pentagonul a pierdut in Irak sute de mii de arme de foc care ar fi trebuit să ajungă in posesia serviciilor de securitate irakiene, informează BBC. Armata SUA nu a reuşit să găsească 190.000 de arme de atac AK-47 şi pistoale, adică aproximativ 30% din totalul de arme oferite de Statele Unite Irakului in ultimii trei ani.
Â

×
Subiecte în articol: externe