x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info Externe 11 octombrie 2007

Info Externe 11 octombrie 2007

de Jurnalul National    |    11 Oct 2007   •   00:00
Info Externe 11 octombrie 2007
Sursa foto: AXEL SCHMIDT/

Cercetătorul german Gerhard Ertl este căştigătorul premiului Nobel pentru chimie pe anul 2007

MODERNIZĂRI - Curent electric pe Insula Şerpilor

Insula Şerpilor va fi electrificată pănă in luna noiembrie, a anunţat ministrul ucrainean de Finanţe. Potrivit Hotnews, care citează presa de la Kiev, stănca va fi dotată cu un sistem permanent de alimentare cu energie electrică, inclusiv prin folosirea instalaţiilor de energie alternativă. De asemenea, au fost finalizate lucrările de consolidare a malurilor şi digurilor şi a fost creat un centru de navigaţie şi semnalizare. In acelaşi timp, sunt in curs de realizare obiectivele infrastructurii sociale.

FRANŢA - Imigranţii legali ajută economia

Francezii ar trebui să le fie recunoscători imigranţilor legali din Hexagon, intrucăt munca acestora a asigurat creşterea economică a ţării, se arată intr-o analiză publicată de La Tribune. Pentru a căştiga şi mai mult din dorinţa imigranţilor de a munci legal, La Tribune consideră că trebuie analizate indeaproape sectoarele cele mai afectate de penuria de mănă de lucru: construcţii, transporturi, meserii artizanale, hoteluri, restaurante. In aceste condiţii, limitarea imigraţiei ar putea, in viitor, să afecteze negativ creşterea economică a marilor state europene.

NOBEL 2007 - Chimia germană, "innobelată"

Cercetătorul german Gerhard Ertl (foto) este căştigătorul premiului Nobel pentru chimie pe anul 2007, a anunţat comitetul Nobel, citat de AFP. Ertl a fost recompensat astfel pentru lucrările sale in domeniul chimiei suprafeţelor, care au avut aplicaţii industriale. "Acest domeniu ştiinţific este important pentru industria chimică şi ne poate ajuta să inţelegem diverse procese, precum ruginirea şi modul de funcţionare a catalizatorilor maşinii", a indicat comitetul Nobel. Azi va fi anunţat Nobelul pentru literatură.

VORONIN PROPUNE - Armată moldo-transnistreană?

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a propus miercuri asocierea forţelor armate moldovene şi transnistrene pentru formarea unei structuri militare comune, relatează pagina online a RIA Novosti, citată de Mediafax. "Cel mai important lucru este ca o eventuală forţă armată comună să nu fie folosită pentru menţinerea ordinii şi securităţii publice", a declarat Voronin, observănd că pe teritoriul Moldovei există "două armate inutile", care niciodată nu se vor lupta una cu cealaltă.

×
Subiecte în articol: externe