x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Informaţii noi în cazul atentatelor din Norvegia: Guvernul primise un telefon de ameninţare cu câteva luni înaintea atacurilor

Informaţii noi în cazul atentatelor din Norvegia: Guvernul primise un telefon de ameninţare cu câteva luni înaintea atacurilor

06 Ian 2012   •   10:25
Informaţii noi în cazul atentatelor din Norvegia: Guvernul primise un telefon de ameninţare cu câteva luni înaintea atacurilor

Guvernul norvegian a primit un apel telefonic de amenintare, in care un barbat ar fi criticat autoritatile si ar fi declarat ca va impusca membrii Tineretului Laburist, mentionand existenta unui manifest, a anuntat postul public de radio NRK, citat de Mediafax.

Centralista a consemnat apelul intr-o nota scrisa, dar aceasta nu a fost niciodata transmisa politiei. Potrivit NRK, in nota sa scrisa, centralista a mentionat natura amenintarilor, numele interlocutorului, numarul lui de telefon si data apelului. "Apelul nu a fost considerat o amenintare concreta, ci mai degraba o conversatie incoerenta", a declarat un oficial din cadrul Centrului de servicii al Guvernului (DSS), Margot Vaagdal.

Dupa cateva luni, la 22 iulie, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane, dintre care numerosi adolescenti, detonand mai intai o bomba in apropierea sediului Guvernului, apoi deschizand focul impotriva a sute de tineri reuniti intr-o tabara de vara pe insula Utoeya. In aceeasi zi, el a difuzat pe Internet un manifest in care isi expunea teoriile islamofobe si ostile multiculturalismului.

"Dupa atacurile din 22 iulie, am apreciat ca o parte din ceea ce s-a spus ar putea fi semnificativ pentru caz si am informat politia", a declarat Vaagdal.

DSS sustine in prezent ca nu stie daca autorul apelului telefonic a fost Behring Breivik si precizeaza ca nota se afla undeva in cladirea ravasita de bomba detonata de extremist.

Suferind de "schizofrenie paranoida" si, prin urmare, fara responsabilitate penala potrivit a doi experti pshiatri mandatati de tribunalul din Oslo, Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, este in prezent detinut preventiv in asteptarea deschiderii procesului sau la 16 aprilie. (V.M.)

×