x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înfrângere rușinoasă pentru industria sondajelor, în alegerile din America

Înfrângere rușinoasă pentru industria sondajelor, în alegerile din America

de Şerban Mihăilă    |    11 Noi 2016   •   08:10
Înfrângere rușinoasă pentru industria sondajelor, în alegerile din America
Sursa foto: JASON SZENES/EPA

Sondatorii de opinie și moderatorii emisiunilor politice au suferit un eșec zdrobitor, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite. În campania electorală, candidatul republican susținea insistent că sondajele sunt părtinitoare și îndreptate împotriva sa. Luate peste picior de experți, afirmațiile lui s-au dovedit în cele din urmă adevărate.

„Rezultatul de marți pune industria sondajelor pe butuci”, a recunoscut cunoscutul prezentator al CNN, Jake Tapper, citat de publicația politică americană „The Hill”. „Industria previziunilor electorale va fi scoasă de pe piață”, a adăugat el. Înaintea zilei care avea să decidă numele viitorului locatar al Casei Albe, majoritatea covârșitoare a sondajelor de opinie și a moderatorilor electorali anticipau o victorie la pas a candidatei democrate, Hillary Clinton, cu peste 300 de electori. Spre exemplu, scrie „The Hill”, un studiu electoral realizat de Centrul pentru Politici al Universității Virginia estima o victorie a candidatei democrate, cu un total de 322 de electori, în care Hillary Clinton câștiga în Florida, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin. În toate aceste state, Hillary Clinton avea să piardă. De altfel, din cele 11 sondaje naționale realizate în ultima săptămână dinaintea alegerilor, numai două au prezis victoria lui Trump. Cele două sondaje aveau să fie criticate la vremea respectivă de numeroși experți, care le-au calificat drept „experimentale”. Raționamentul celor mai mulți dintre sondatorii de opinie a fost că Hillary Clinton va obține cu 2-3 procente mai mult decât Trump în toate statele care decid, în mod tradițional, alegerile din Statele Unite.

Toate calculele, date peste cap

„Electoratul alb, din clasa muncitoare - majoritatea tăcută despre care Trump afirma că a fost subestimată de sondatorii de opinie -, a dat năvală la vot, în special în regiunea Marilor Lacuri și în statele din Nord-Est și din Vestul Mijlociu, răsturnând toate prognozele”, precizează „The Hill”. Potrivit unei analize AP, Trump a obținut votul a 70 la sută dintre bărbații albi, fără studii superioare. Sondatorii de opinie au mizat inițial pe o prezență masivă la centrele electorale a democraților, într-un an electoral în care republicanii au pierdut numeroși votanți înregistrați. Mai mult, ei au mizat pe faptul că femeile vor vota masiv cu Hillary. În realitate, conform analizei AP, rivala lui Trump a obținut la acest capitol cu doar 13 puncte procentuale mai mult decât adversarul său.

Foarte puține sondaje au prevăzut că la vot vor participa suficient de mulți albi pentru a contrabalansa tendințele demografice care ar fi trebuit să cântărească în favoarea candidatei democrate.

Între timp, AFP a anunțat, ieri, că Hillary Clinton îl devansează pe președintele ales, Donald Trump, în privința numărului de voturi obținute prin sufragiu direct, la nivel național. Conform situației de miercuri după-amiază, candidata democrată obținuse în jur de 200.000 de voturi în plus față de rivalul ei. În SUA, însă, cei care acordă victoria finală sunt electorii desemnați de fiecare stat, iar, din acest punct de vedere, Trump a obținut victoria, cu 290 la 228.

×