x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Îngrijorare în Franţa din cauza discursurilor despre sfârşitul lumii în 2012.

Îngrijorare în Franţa din cauza discursurilor despre sfârşitul lumii în 2012.

de Marina Constantinoiu    |    15 Iun 2011   •   12:40

Discursurile apocaliptice ale miscarii New Age referitoare la sfarsitul lumii in 2012 constituie un risc sporit de derive sectare, chiar de sinucideri colective, se arata intr-un raport al Guvernului francez, dat publicitatii miercuri si citat de AFP.

Rareori un discurs apocaliptic, amplificat acum la infinit prin Internet, a avut atat de mare ecou precum cel care anunta sfarsitul lumii pentru data de 21 decembrie 2012, desi aceasta ar fi cea de-a 183-a “apocalipsa' identificata de la caderea Imperiului Roman!

Aceasta data exacta se bazeaza pe o interpretare a textelor istorice, in special cele ale calendarului Hotzkin al civilizatiei precolumbiene Maya', noteaza Georges Fenech, presedintele Misiunii interministeriale de supraveghere si lupta impotriva derivelor sectare (Miviludes) din Franta. La aceasta se adauga o serie de evenimente astrologice, nevalidate din punct de vedere stiintific: alinierea soarelui cu centrul Caii Lactee, inversiunea polilor magnetici, petele solare etc, fara a socoti intrarea in zodia Varsatorului, care pentru cei din New Age, va face din 2012 punctul culminant pentru ajungerea la o noua realitate.

Teoriile holistice ale acestei nebuloase, potrivit carora “trebuie sa te transformi tu insuti pentru a transforma planeta' se bazeaza pe credinte si practici foarte diverse, de la telepatie, puterea cristalelor, comunicarea fiintelor umane cu entitati din alte dimensiuni si pana la OZN-uri. Data de 21 decembrie 2012 permite New Age sa-si insuseasca predictiile despre sfarsitul lumii avansate de miscarile milenariste precum Martorii lui Iehova. La o simpla cautare pe Google, veti descoperi peste 2,5 milioane de pagini de Internet dedicate acestei teme.

Miviludes reaminteste, in acest context, “oroarea dramelor pe care sectele le-au provocat in ultimii ani prin discursul lor extrem de anxios'.
“Cine nu isi aminteste de tragedia Ordinului Templului Soarelui?', se intreaba Georges Fenech. In perioada 1994-1997, un numar de 74 de persoane s-au sinucis in Franta, Elvetia si Canada, convinse ca, in apropierea Apocalipsei, pot ajunge la un loc al puritatii reprezentat de steaua Sirius.

Raportul evoca si alte sinucideri colective, precum cea a Templului Popoarelor (914 morti in Guyana in 1978) sau Poarta Paradisului (39 de morti in California in 1997).

Notand ca gruparile apocaliptice inregistreaza o recrudescenta a activitatilor fara precedent in numeroase tari', Miviludes propune puterii adoptarea unui “protocol de vigilenta “pentru a repera riscurile, inclusiv cele presupuse de Internet'.

×