x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Injecţia letală aplicată condamnaţilor la moarte din SUA provoacă dureri atroce. O companie de medicamente cere ca produsul său să nu mai fie folosit în acest scop

Injecţia letală aplicată condamnaţilor la moarte din SUA provoacă dureri atroce. O companie de medicamente cere ca produsul său să nu mai fie folosit în acest scop

28 Sep 2011   •   12:43
Injecţia letală aplicată condamnaţilor la moarte din SUA provoacă dureri atroce. O companie de medicamente cere ca produsul său să nu mai fie folosit în acest scop

Utilizarea anestezicului Nembutal la injectiile letale din SUA provoaca condamnatilor dureri atroce, motiv pentru care compania care produce medicamentul insista ca substanta sa nu mai fie folosita in acest scop.

Nembutalul, numele comercial al anestezicului bazat pe fenobarbital este produs de compania daneza Lundbeck. Presedintele companiei, Staffan Schuberg a trimis o scrisoare de protest guvernatorului Floridei, stat in care urmeaza sa fie executat, maine, detinutul Manuel Valle.

Fenobarbitalul este folosit in 35 de state din SUA la injectiile letale aplicate condamnatilor la moarte. Pana de curand, anestezicul folosit in astfel de cazuri era tiopentalul sodic, insa compania americana care fabrica substanta a refuzat sa mai permita folosirea ei la executii, din ratiuni etice.

Desi compania Lundbeck a refuzat inca din vara sa mai vanda Nembutal puscariilor americane, acestea au inca produsul in stoc si il pot folosi in lipsa unui verdict al unei curti care sa le interzica.

In scrisoarea sa de protest catre guvernatorul Floridei, Schuberg spune ca folosirea medicamentului la executii: "contrazice toate ratiunile pentru care compania Lundbeck este pe piata, adica terapia si imbunatatirea vietii oamenilor".

Schuberg a adaugat ca: "utilizarea fenobarbitalului in afara cazurilor inscrise pe eticheta poate duce la reactii necunoscute. Lundbeck nu poate da garantii privind eficacitatea medicamentului in astfel de cazuri".

Demersurile companiei farmaceutice sunt sustinute si de guvernul danez, care a cerut guvernatorilor statelor americane in care se aplica pedeapsa cu moartea sa interzica utilizarea medicamentului la executii.

David Waisel, profesor de anesteziologie la Universitatea Harvard spune la randul sau ca utilizarea fenobarbitalului la injectiile letale: "prezinta un risc substantial de reactii adverse, iar condamnatii pot trece prin dureri extreme in timpul administrarii".

Un caz concret este cel al executiei lui Roy Blankenship, un condamnat din statul Georgia, in cazul caruia s-a folosit aceeasi substanta. Jurnalistul Greg Bluestein, de la Associated Press, a fost martor la executie si a relatat ca moartea condamnatului a fost una lunga si dureroasa.

"Condamnatul si-a scuturat capul, a gemut si a horcait timp de mai multe minute, dupa ce a fost injectat cu fenobarbital", a povestit jurnalistul.

Avocatii condamnatului Manuel Valle, care urmeaza sa fie executat maine, au cerut ca pedeapsa sa fie amanata din cauza efectelor Nembutalului, insa solicitarea lor a fost respinsa.

×