x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inspecție ONU la centrala de la Zaporojie

Inspecție ONU la centrala de la Zaporojie

24 Aug 2022   •   07:35
Inspecție ONU la centrala de la Zaporojie

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a declarat pentru BBC că va conduce personal, „în câteva zile, nu în săptămâni”, o misiune la centrala electrică de la Zaporojie, ocupată de armata rusă.

Rafael Grossi nu a precizat dacă inspectorii vor călători prin teritoriul controlat de Ucraina sau Rusia, afirmând că aspectele teritoriale trebuie „lăsate deoparte” din cauza urgenței situației.

Grossi a spus că echipa sa vrea să inspecteze integritatea uzinei și dacă aceasta a fost compromisă, dacă sistemele de siguranță sunt încă funcționale și starea sursei de alimentare a centralei.

De asemenea, inspectorii săi vor căuta să vorbească atât cu personalul ucrainean, cât și cu cel rus de la fața locului și să stabilească o prezență permanentă la fabrică.

Anunțul vine după ce liderul rus Vladimir Putin a declarat, săptămâna trecută, că este dispus să acorde inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică accesul la amplasament.

Situl, cel mai mare din Europa, se află sub controlul Rusiei din martie și a fost bombardat puternic, atât Kievul, cât și Moscova acuzându-se reciproc de atacuri.
 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică este o organizație autonomă din cadrul ONU care are ca misiune utilizarea sigură și în scop pașnic a tehnologiei nucleare.

 

×