x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Instanţa a recunoscut drepturi ale Grădinii Botanice Universitare asupra unei clădiri de la complexul Balcic

Instanţa a recunoscut drepturi ale Grădinii Botanice Universitare asupra unei clădiri de la complexul Balcic

05 Ian 2010   •   00:00

urtea Regională din Dobrici a recunoscut dreptul de administrare al Grădinii Botanice Universitare asupra a circa 115.000 de metri pătraţi de clădire administrativă, seră şi depozite pe teritoriul palatului de la Balcic, a anunţat departamentul, citat de Dnevnik.

Decizia magistraţilor abrogă un act al Curţii Raionale de la Balcic din anul 2007. Disputa judecătorească este legată de cererea Institutului Naţional de Cultură "Centrul Cultural Palatul". Pretenţiile institutului, care este subordonat Ministerului Culturii, sunt legate de faptul că administrează clădirile în baza unui act privind proprietatea publică. În timpul procesului judecătoresc este stabilit faptul că în acest document, suplimentar şi greşit, a fost trecut Institutul Cultural.

Sunt studiate actele pentru câştigarea fostului palat românesc din apropiere de Balcic de statul bulgar, precum şi pentru alocarea unor părţi din clădire spre administrare Institutului Naţional de Cultură "Centrul Cultural Palatul" şi Universităţii "Kliment Ohridski" din Sofia.

În această dispută dintre cele două părţi au loc numeroase procese pentru dreptul de administrare al diferitelor terenuri din fosta reşedinţă de vară a Reginei Maria a României. Statul bulgar achiziţionează atractiva clădire în anul 1970, plătind României terenul şi toate clădirile ce ţin de proprietate. Între cele două state se semnează o convenţie încă în anul 1948, iar Bulgaria, în baza acesteia, a folosit gratuit proprietatea pentru a face o casă de vacanţă şi creaţie pentru artişti.

Printr-un decret al ministrului Culturii din anul 1955, în baza de odihnă a ministerului este înfiinţată o filială a Grădinii Botanice a Universităţii "Kliment Ohridski" din Sofia.

•Rador

×
Subiecte în articol: externe