x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Insula Nauru, a patra diplomaţie care recunoaşte Abhazia

Insula Nauru, a patra diplomaţie care recunoaşte Abhazia

15 Dec 2009   •   00:00

Mica insulă Nauru, din Oceanul Pacific, a recunoscut independenţa regiunii rebele georgiene Abhazia, după Rusia, Nicaragua şi Venezuela, a anunţat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Kieren Keke, citat de AFP.



Şeful diplomaţiei acestei insule de 24 de kilometri pătraţi, cu o populaţie de 14.000 de locuitori, a semnat un acord în acest sens cu omologul său abhaz Serghei Şamba, în timpul unei ceremonii la Suhumi, capitala Abhaziei, pe care cea mai mare parte a comunităţii internaţionale continuă să o considere o entitate georgiană. "Sperăm că stabilirea de relaţii diplomatice între ţările noastre va asigura pacea şi stabilitatea. Sper că alte ţări ne vor urma exemplul şi vor recunoaşte independenţa Abhaziei", a declarat Keke.

Abhazia este de facto independentă, după un conflict la începutul anilor '90 cu Georgia, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice. Rusia i-a recunoscut suveranitatea în august 2008, după războiul ruso-georgian pentru preluarea controlului asupra Osetiei de Sud, un alt teritoriu rebel al Georgiei.

Venezuela şi Nicaragua au recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, după Rusia. Keke nu a menţionat nimic despre intenţiile ţării sale faţă de cetăţenii Osetiei de Sud.

Cotidianul rus Kommersant, citând surse diplomatice neidentificate, a anunţat luni că Nauru a solicitat Rusiei un ajutor economic de 50 de milioane de dolari, înainte de vizita lui Keke în Abhazia.

×
Subiecte în articol: externe