x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întâlnire Obama-Merkel la Casa Albă

Întâlnire Obama-Merkel la Casa Albă

23 Iun 2009   •   00:00

Prima economie mondială şi principalul său exportator se întâlnesc vineri la Casa Albă, comentează AFP vizita pe care cancelarul german Angela Merkel o efectuează la Washington. Va fi a treia întâlnire dintre cei doi lideri şi prima care are loc la reşedinţa ofiaială a lui Barack Obama, iar principala temă a discuţiilor va fi criza economică, cele două puteri avansând strategii divergente.



"Voi face toate eforturile pentru a mă asigura că vom ieşi mai puternici din această criză în care ne aflăm. Acest lucru nu va fi posibil decât dacă ne vom ajuta reciproc", a spus Merkel cu o săptămână înaintea sosirii în America.

MODELE DIFERITE.
Cancelarul german, care încearcă să convingă electoratul să îi acorde un al doilea mandat la alegerile din septembrie, nu s-a ferit să critice măsurile luate de Obama drept răspuns la criza economică. Principalul reproş pe care l-a adus este riscul inflaţiei. De asemenea, Merkel a criticat răscumpărarea masivă a datoriilor publice şi private.

Criza a dus, în Germania, la sacrificarea a 300.000 de locuri de muncă. Slăbirea dolarului şi dobânzile scăzute au dat o lovitură în plus exporturilor, care reprezintă fundamentul economiei germane.

"Criza a scos în evidenţă diferenţele de abordare economică dintre cele două ţări", a comentat, pentru AFP, Christian Tuschhoff, specialist în relaţii transatlantice.

"Economia socială de piaţă din Germania şi piaţa liberă din SUA sunt fundamental diferite, ceea ce a dus la tensiuni între cei doi lideri", crede Tuschhoff.

×
Subiecte în articol: externe