x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întâlnire oficială între Hu Jintao şi fiul lui Kim Jong-il

Întâlnire oficială între Hu Jintao şi fiul lui Kim Jong-il

16 Iun 2009   •   00:00

Fiul cel mai tânăr al liderului nord-coreean Kim Jong-il a vizitat în secret China săptămâna trecută. Aceasta a avut calitatea de trimis special al tatălui său şi a avut o întâlnire cu preşedintele chinez Hu Jintao, scrie marţi cotidianul japonez Asahi, citat de Antena3.



Informaţia este dezvăluită la doar câteva zile după ce Consiliul de Securitate a adoptat o rezoluţie care interzice toate transporturile de arme către statul comunist, în condiţiile în care regimul de la Phenian a provocat escaladarea tensiunilor în regiune efectuând un test nuclear în luna mai. Analiştii susţin însă că beligeranţa Phenianului ar fi îndreptată mai degrabă către publicul intern, unde Kim Jong-il, liderul de 67 de ani al Coreii de Nord, ar folosi această politică de forţă pentru a-i întări poziţia de succesor mezinului său, Kim Jong-un.

Cel de-al treilea fiu al lui Kim Jong-il, născut în 1983 sau 1984 şi şcolit în Elveţia, s-ar fi aflat la 10 iunie în China pentru a se întâlni cu preşedintele Hu Jintao şi cu alţi lideri ai Partidului Comunist Chinez, scrie Asahi. China, principalul partener comercial al Coreii de Nord, este cel mai important aliat al statului comunist izolat internaţional.

Un consilier Kim Jong-un ar fi spus părţii chineze că cel de-al treilea fiu al liderului nord-coreean ar fi fost deja numit succesor al dinastiei conducătoare şi că ar deţine un post cheie în Partidul Muncitorilor, menţionează sursa citată. Probabilul succesor al lui Kim Jong-il ar fi cerut Chinei ajutor de urgenţă constând în energie şi alimente, în timp ce Hu Jintao i-ar fi pus în vedere lui Kim Jong-un ca Phenianul să renunţe la al treilea test nuclear pe care ar intenţiona să-l facă, precum şi la tirurile cu rachete balistice, mai scrie Asahi.

Coreea de Nord a ameninţat cu amplificarea programului său nuclear şi cu folosirea plutoniului în scopuri militare după adoptarea, vineri, a rezoluţiei ONU privind condamnarea testului său nuclear efectuat la 25 mai. Fiul liderului nord-coreean a mai vizitat în timpul deplasării sale în China şi câteva fabrici din provincia Guangdong, notează cotidianul nipon.

×
Subiecte în articol: externe