x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe INTEGRARE - Spre cartofi ecologici "made in Romania"

INTEGRARE - Spre cartofi ecologici "made in Romania"

23 Apr 2004   •   00:00
INTEGRARE - Spre cartofi ecologici "made in Romania"

Agricultura este, cu siguranta, cel mai important, dar si cel mai spinos capitol de negociere. In perioada restructurarilor si a privatiza rilor, aceasta ramura a absorbit o mare parte din forta de munca disponibilizata.

In Romania, agricultura este un sector extrem de important, reprezentand 13% din Produsul Intern Brut si ocupand aproximativ 40% din forta de munca. Este un capitol important si pentru Uniunea Europeana, care a creat Politica Agricola Comuna, rezultatul a zeci de ani de negocieri si reforme, concretizate in sute de reglementari, decizii si directive (numai acquisul veterinar are 630 de prevederi) care duc uneori detalierea pana la absurd.

Capitolul este dificil atat din cauza diferentelor mari intre modul de a se face agricultura in Romania si in UE, cat si a diferentelor de mentalitate dintre fermierii europeni si cei romani. Raportul pe 2003 pentru Romania descrie exploatatii agricole faramitate, agricultura rudimentara si o populatie varstnica si refractara la schimbari.

PATRU SECTOARE. Negocierile la Capitolul 7 au fost deschise in luna octombrie pentru sectoarele sanitar si fitosanitar, iar pentru restul sectoarelor in luna decembrie 2002. Acquisul comunitar privind agricultura este structurat pe patru mari probleme: masuri orizontale, organizarea comuna a pietelor, dezvoltare rurala si silvicultura si sectorul veterinar si fitosanitar. Va prezentam, in acest numar, amanunte despre masurile orizontale, prevederi veterinare si fitosanitare si agricultura ecologica.

Masurile orizontale sunt acele actiuni, acte normative si instrumente financiare care sunt aplicabile intregului sector agricol indiferent de natura produsului in cauza. Contin legislatia referitoare la FEOGA (Fondul European de Orientare si Garantare in Agricultura), fondul de care va beneficia si Romania dupa aderare. Din FEOGA se fac investitiile in agricultura, se cumpara si se vand produsele agricole pentru a mentine preturile si a asigura necesarul de produse.

DIANA RUCINSCHI


Curbura ideala a castravetelui

Agricultura ecologica a fost introdusa relativ recent printre prevederile PAC (in 1992), dar este in prezent unul dintre cele mai dinamice sectoare ale politicii agricole.

Fermierii ce doresc sa practice agricultura ecologica se inregistreaza la autoritatea competenta care are obligatia de a verifica capacitatea acestora de a aplica metodele ecologice de productie. Inspectorii verifica apoi stocarea, procesarea, ambalarea si etichetarea produselor. Produsele ecologice sunt la mare cautare in Uniunea Europeana, iar Romania ar avea mari sanse in acest sector cu o administrare corespunzatoare.

DETALII HILARE. Normele stricte ale UE au produs adesea si efecte hilare. De exemplu, este interzisa comercializarea in alt anotimp decat iarna a piersicilor cu un diametru intre 51-56 mm. Un morcov nu poate fi considerat morcov daca varful sau nu are un diametru de 20 de mm, iar un act legislativ reglementeaza curbura ideala a bananelor si a castravetilor. Acestia din urma trebuie sa se curbeze cu mai putin de 10 milimetri la fiecare 10 centimetri.

ABATOARE MODERNE. Pentru a face fata cerintelor UE in domeniul veterinar si fitosanitar, Romania va trebui sa doteze corespunzator laboratoarele veterinare, abatoarele, unitatile de prelucrare a produselor de origine animala si posturile de control si inspectie de la frontiera. Avand in vedere libera circulatie a marfurilor intre statele membre, fara controale la frontiera, inspectia veterinara va fi efectuata prin controale veterinare la locul de origine, prin sondaj la destinatie si la frontierele externe ale Comunitatii. La data aderarii, schimburile comerciale cu animale si produse de origine animala ale Romaniei se vor derula prin opt puncte de trecere a frontierei, care vor fi specializate in functie de natura produselor.

×
Subiecte în articol: externe romania agricol