x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe INTEGRARE - Stirile zilei

INTEGRARE - Stirile zilei

23 Apr 2004   •   00:00

Provizii de zahar inainte de aderare

Estonienii profita de saptamanile care le-au mai ramas pana sa devina cetateni ai Uniunii Europene (UE) pentru a-si umple de zor camarile cu zahar si sare. Oamenii se tem ca preturile la aceste produse vor sari in aer de la 1 mai, data la care Estonia devine oficial membru al Uniunii. O data cu aderarea Estoniei la UE, pretul unui kilogram de zahar se va dubla in micul stat baltic, ajungand la 0,8 euro, pentru ca, la fel ca oricare alt stat din comunitate, nu va mai putea beneficia de pretul mai avantajos al pietei mondiale de zahar, ci va trebui sa importe zahar produs in UE. Masura ii va afecta nu doar pe cetatenii obisnuiti, dar si pe cei implicati in apicultura si pe produca torii de bauturi spirtoase.

Cumparaturi in euro de la 1 mai

Clientii magazinelor din Polonia vor putea folosi moneda euro pentru a-si plati cumparaturile, incepand din data de 1 mai, cand Polonia va deveni membru UE. Potrivit Ministerului polonez de Finante a fost deja semnata o dispozitie ministeriala care face moneda unica europeana acceptabila in magazinele poloneze. Pana de curand, doar cetatenii nerezidenti puteau plati in euro serviciile si bunurile cumparate in Polonia. "Cu toate acestea, zlotul ramane, deocamdata, moneda poloneza oficiala, singura pe care comerciantii au datoria sa o accepte", a precizat ministrul de Finante.

Imigranta tanara si fara obligatii

Expertii britanici au reusit sa schiteze portretul-robot al imigrantului care isi va cauta un loc pe piata muncii din Marea Britanie. Potrivit raportului "Tendinte migrationiste in Europa extinsa", imigrantii vor fi femei tinere, educate si necasatorite, mana cereasca nu doar pentru angajatori, ci si pentru burlaci. Ele vor proveni din blocul de 10 state din centrul si estul Europei care se alatura UE la 1 mai.

Umbrele romanesti pentru UE

Cel putin 86 de romani, printre care si sapte clujeni, isi vor deschide umbrelele intr-un loc public, ca sa participe la proiectul unui artist german initiat pentru a marca extinderea Uniunii Europene, informeaza Ziarul clujeanului. Germanul Michael Werner si-a propus sa realizeze o opera de arta la care sa participe oameni de pe intreg continentul. Proiectul, care se numeste "10.000 de umbrele pentru Europa", este descris in amanunt pe pagina de Internet www.moreumbrellas. de. Desfasurarea actiunii este foarte simpla: la 1 mai, cand vor fi primite in UE inca zece tari, oameni de pe intreg continentul sunt invitati sa deschida, intr-un loc public si la aceeasi ora (13:00, ora Romaniei), o umbrela de soare sau de ploaie.

Grupaj realizat de Irina Cristea

×
Subiecte în articol: externe