x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Intelegeri secrete - Voronin il serveste pe Smirnov

Intelegeri secrete - Voronin il serveste pe Smirnov

14 Oct 2004   •   00:00

EXTERNE

Presedintele Vladimir Voronin a incheiat, in secret, acorduri cu dusmanul sau numarul 1, liderul separatist Igor Smirnov, prin care se angaja sa despagubeasca Transnistria, dupa conflictul din 1992. Vladimir Voronin este, pe zi ce trece, mai surprinzator. Daca pana acum a socat cu acuzatii dure sau, dimpotriva, cu laude la adresa Romaniei, zilele acestea face senzatie cu acorduri pe cat de secrete, pe atat de rusinoase incheiate cu dusmanul sau numarul unu, Igor Smirnov.
LAVINIA TUDORAN, VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

Presedintele comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, e extrem de critic fata de regimul separatist de la Tiraspol. Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a fost in nenumarate randuri tintit, pe buna dreptate, de acuzele lui Voronin. Ce te faci insa cand afli ca presedintele una zice si alta face? Adica atunci cand iti vad ochii documente, acorduri secrete incheiate intre Voronin si Smirnov.

Presa de la Chisinau a intrat in posesia a trei documente socante semnate de Voronin si Smirnov in 2001 si in 2002. Primul dintre ele, "Acord cu privire la recunoasterea reciproca a actelor juridice si a hotararilor judecatoresti". Mai rusinos, dar si periculos este insa cel de-al doilea document, parafat in mai 2001, care scoate la iveala o anumita doza de tradare a intereselor nationale din partea lui Voronin. Insasi denumirea documentului suna cutremurator: "Acord cu privire la recunoasterea prejudiciului material cauzat Transnistriei de catre Republica Moldova". Cu alte cuvinte, Moldova vrea sa plateasca Transnistriei daunele provocate in conflictul din 1992. Cel de-al treilea document se refera la garantarea investitiilor si cooperarea in domeniu. Prin toate aceste acorduri, se poate spune ca Voronin a recunoscut, practic, republica transnistreana, lucru extrem de grav si periculos.

SEMNATURILE PRESEDINTILOR

Punctul V al protocolului (foto) semnat la 16 mai 2001 intre Voronin si Smirnov arata: cu privire la restituirea prejudiciilor cauzate Transnistriei in timpul conflictului armat din 1992, "partile ordona organelor abilitate sa elaboreze si sa propuna un proiect coordonat de compensare a prejudiciilor pana la 15 iunie 2001". Din fericire, acordul n-a fost pus in aplicare.

×
Subiecte în articol: externe voronin smirnov