Cunoscutul astrofizician britanic Stephen Hawking - care poate comunica doar prin intermediul unui calculator, fiind diagnosticat cu boala Lou Gehrig - a avertizat că dezvoltarea inteligenţei artificiale ar putea însemna sfârşitul omenirii, relatează cotidianul francez Le Monde. Într-un interviu acordat BBC, omul de ştiinţă afirmă că acest tip de tehnologie ar putea evolua rapid şi depăşi capacităţile omenirii, un scenariu comparabil cu cel din filmul “Terminatorul”, scrie Le Monde.
Avem o evoluţie biologică lentă
“Formele primitive de inteligenţă artificială pe care le avem deja s-au dovedit foarte utile, însă mă gândesc că dezvoltarea unei inteligenţe artificiale complete ar putea însemna sfârşitul omenirii”, a precizat profesorul în cadrul interviului pentru BBC. Explicaţia? “Odată ce oamenii au reuşit să dezvolte inteligenţa artificială, aceasta a luat-o în sus singură, redefinindu-se din ce în ce mai rapid”, a declarat Hawking. “Oamenii, limitaţi de o evoluţie biologică lentă, nu ar putea concura şi ar fi depăşiţi”, a explicat Hawking, considerat unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă în viaţă.
Susţinătorul noilor tehnologii de comunicare
Diagnosticat cu boala Lou Gehrig, cunoscută şi sub numele de scleroză laterală amiotrofică sau ALS, Stephen Hawking se deplasează într-un scaun cu rotile şi vorbeşte prin intermediul unui calculator. El se declară a fi un susţinător al noilor tehnologii de comunicare şi a afirmat că a fost unul dintre primii care s-a conectat încă de la începuturile Internetului, scrie Le Monde.
În acelaşi interviu pentru BBC, Hawking a precizat că internetul a adus atât beneficii cât şi dezavantaje, invocând în acest sens avertismentul noului şef al agenţiei de spionaj britanice Government Communications Headquarters (GCHQ – agenţia britanică de spionaj electronic), potrivit căruia internetul a devenit un centru de comandă pentru criminali şi terorişti. “Companiile din domeniul Internetului trebuie să facă mai mult pentru a contracara ameninţarea, dar dificultatea apare când vrei să o faci fără a sacrifica libertatea şi viaţa privată”, susţine astrofizicianul de 72 de ani.
Şi-a îmbunăţăţit sistemul
Avertismentul său vine în contextul în care Hawking a anunţat marţi că sistemul prin care comunică, îmbunătăţit de grupul american Intel, va fi disponibil gratuit pentru comunitatea ştiinţifică în ianuarie 2015. Salutând în acelaşi timp progresul, omul de ştiinţă afirmă că nu vrea să-şi modifice vocea robotică, care provine dintr-un sintetizator conceput iniţial pentru un serviciu de anuar telefonic. “Această voce era foarte clară, chiar dacă suna a robot. Ea a devenit semnul meu distinctiv, de aceea nu am de gând să o schimb cu o voce mai naturală, cu un accent britanic”, a declarat el pentru BBC, precizând că, din câte ştie, copiii care au nevoie de o voce sintetizată vor una ca a sa.
Citește pe Antena3.ro