Interceptarea unor mesaje ce conţineau ameninţări cu atentate, între liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri şi liderul filialei Al-Qaida în Peninsula Arabă, a determinat decizia Washingtonului de a închide aproximativ 20 de ambasade şi consulate americane, a anunţat luni presa americană, informează mediafax.ro.
Citând oficiali americani, The New York Times afirmă că administraţia lui Barack Obama a luat decizia de a închide aceste reprezentanţe diplomatice în urma interceptării, săptămâna trecută, a unor mesaje electronice între Ayman al-Zawahiri şi Nasser al-Wuhayshi, liderul Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), cu sediul în Yemen.
Primul i-ar fi ordonat celui de-al doilea să comită un atentat duminică.
CNN a anunţat că al-Zawahiri i-a cerut lui al-Wuhayshi "să facă ceva", ceea ce ar fi determinat oficialii de la Washington şi din Yemen să se gândească la un atac iminent.
În cadrul unei conferinţe de presă, luni, la Washington, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Marie Harf, a refuzat să explice care este starea precisă a ameninţării.
"Continuăm să evaluăm informaţiile, să le analizăm şi (...) vom lua măsuri de precauţie pentru a ne proteja angajaţii, vizitatorii şi infrastructurile în străinătate", s-a limitat să repete de aproximativ zece ori Harf, refuzând să intre în detalii sau să citeze vreo ţară vizată în mod deosebit.
Harf s-a limitat să confirme că "AQPA este organizaţia teroristă cea mai activă dintre filialele Al-Qaida", dar fără să spună "cine ar putea fi în spatele acestei ameninţări".
Dar invocând ameninţări credibile cu atentate comise de Al-Qaida, Washingtonul a decis să închidă 19 ambasade şi consulate americane din Orientul Mijlociu şi Africa.
Urmându-şi aliatul american, Parisul şi Londra au prelungit măsura cu mai multe zile pentru ambasadele lor din Yemen.
Departamentul de Stat a actualizat lista posturilor care vor fi sau vor rămâne închise până sâmbătă, respectiv 15 ambasade şi consulate deja închise duminică şi patru reprezentanţe noi. Alte misiuni care au fost închise duminică s-au redeschis luni.
Potrivit unui fost colaborator al CIA în Orientul Mijlociu, Robert Baer, contactat de CNN, este "foarte, foarte neobişnuit să închizi 22 de ambasade în acelaşi timp". "Am lucrat 21 de ani la CIA şi cred că nu am văzut niciodată închizându-se 22 de ambasade simultan", a declarat el.
Washingtonul a lansat alerta joi, anunţând că 25 de reprezentanţe diplomatice şi consulare (din totalul de 222 în lume) se vor închide începând cu 4 august.
Statele Unite sunt în stare de alertă, a avertizat Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, vorbind pentru CBS de "una dintre cele mai credibile şi mai precise ameninţări pe care le-a văzut de la 11 septembrie".
ABC News a citat un oficial american sub acoperirea anonimatului care evoca riscul ca Al-Qaida să trimită un kamikaze cu bombe implantate chirurgical în corp pentru a păcăli controalele de securitate.
Potrivit şefului Statului Major american Martin Dempsey, ameninţările Al-Qaida vizează toate interesele occidentale.
Europenii au mers pe urmele americanilor, dar s-au arătat mult mai puţin alarmaţi.
"Nu dispunem de dovezi specifice că această ameninţare vizează delegaţiile Uniunii Europene, dar, ca întotdeauna, au fost luate toate precauţiile necesare", a declarat un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton.
Marea Britanie a prelungit închiderea ambasadei sale din Sanaa chiar înainte de sărbătoarea Aid el-Fitr, care marchează sfârşitul Ramadanului. Acelaşi lucru a făcut şi Franţa, a cărei ambasadă din Sanaa va fi închisă până miercuri inclusiv. Germania şi-a închis ambasada din Yemen, iar Norvegia pe cele din Arabia Saudită şi Iordania.
Potrivit Departamentului de Stat, posturile americane din Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riyad, Dhahran, Jeddah, Doha, Dubai, Kowait, Manama, Mascat, Sanaa, Tripoli, Antananarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali şi Port Louis vor fi închise până sâmbătă. În schimb cele din Dhaka, Alger, Nouakchott, Kabul, Herat, Bagdad, Basra şi Erbil s-au redeschis luni.
O reuniune la vârf a avut loc sâmbătă la Casa Albă, după ce preşedintele Barack Obama a ordonat să se ia "toate măsurile necesare pentru protejarea americanilor".
Urmând Washingtonul, organizaţia mondială de cooperare poliţienească Interpol a lansat sâmbătă o alertă mondială de securitate în faţa ameninţării Al-Qaida.
Potrivit lui Phil Mudd, cercetător la New American Foundation, Washingtonul dă dovadă de un "exces de prudenţă", fiind încă marcat de atentatul împotriva consulatului său din Benghazi (Libia) din 11 septembrie 2012, pe care nu l-a putut anticipa.