x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Internele" bulgare raportează doar ce le convine

"Internele" bulgare raportează doar ce le convine

de Petio Petkov    |    23 Mai 2009   •   00:00

Ministerul bulgar de interne trece sub tăcere mai mult de jumătate din infracţiunile pentru care cetăţenii depun plângeri, arată o anchetă efectuată în perioada 2007-2008 de Centrul pentru cercetarea democraţiei. În interiorul ministerului acţionează un filtru care elimină plângerile care "nu pot fi rezolvate, vor necesita eforturi şi cheltuieli foarte mari sau cu greu vor ajunge la tribunal". Pe această cale este înfrumuseţată statistica privind criminalitatea.



Din datele cercetării reiese că la un total de 610.000 de infracţiuni comise anul trecut au fost depuse numai 330.000 de plângeri. Dintre acestea, 190.000 nu au intrat în statistica oficială. În acest mod, criminalitatea apare, pe hârtie, de patru ori mai mică decât cea reală. Nedeclararea se datorează în primul rând gradului scăzut al încrederii a cetăţenilor în Ministerul de Interne.

În 46% din cazuri, victimele nici nu apelează la poliţie, preferând să uite de necaz sau să-i caute rezolvarea cu ajutorul rudelor sau prietenilor, departe de tribunal şi de poliţie. De pildă, 60% din proprietarii celor peste 5.000 de autoturisme furate în 2008 şi le-au recuperat după ce au plătit hoţilor răscumpărarea cerută (în general, 1.000 - 2.000 de euro). Astfel de infracţiuni, adică furtul în vederea obţinerii unei răscumpărări, se mai întâlnesc doar în fostele republici sovietice. De altfel, criza a dus la triplarea numărului de furturi şi jafuri în primele trei luni ale anului 2009. A crescut şi numărul exploziilor de origine criminală care în 2007 au fost 47 iar în 2008 - 54.

În ultimii 10 ani, bugetul Ministerului de Interne a crescut de patru ori, iar cel al Ministerului de Justiţie, de 10 ori. Bulgaria ocupă acum primul loc în UE după criteriul "procent din PIB alocat ordinii publice şi justiţiei". Ca număr de poliţişti la 100.000 de locuitori, ţara este pe locul al doilea. Gradul de neîncredere în forţele de ordine şi în justiţie în general este de 76%, cel  mai mare în Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: externe