x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Intervenţia în Libia: Malta nu acceptă să fie folosită ca bază militară

Intervenţia în Libia: Malta nu acceptă să fie folosită ca bază militară

de Marina Constantinoiu    |    18 Mar 2011   •   20:52

Malta exclude posibilitatea de a fi folosită ca bază militară în cazul instaurării unei zone de interdicţie aeriană în Libia, dar va autoriza survolarea teritoriului său, a declarat vineri Lawrence Gonzi, premierul acestei insule europene situate faţă în faţă cu coastele libiene, relatează AFP.

"Ţara nu va fi folosită ca bază militară pentru instaurarea unei zone de excludere aerian` (no fly zone) decise de Consiliul de Securitate al ONU", a declarat Gonzi în cadrul unei conferinţe de presă. În schimb, a subliniat el, Malta "va permite avioanelor să traverseze spaţiul său aerian".

Şeful Guvernului a afirmat, de asemenea, că Malta, ţară constrânsă la neutralitate de Constituţia sa, nu a fost solicitată să servească drept bază. El a subliniat în schimb că ţara sa va "continua să acorde fiecăruia toată asistenţa necesară în cadrul rolului său umanitar". Potrivit lui, în ultimele trei săptămâni, Malta a contribuit la evacuarea a 16.000 de angajaţi străini din Libia.

"Malta îşi va îndeplini obligaţiile ca membru ONU dar nu va servi niciodată drept bază militară", a subliniat Gonzi, exprimându-şi speranţa ca instituirea unei zone de interdicţie aeriană să nu fie necesară.

Premierul a afirmat că a primit un apel de la omologul său libian care i-a dat asigurări că Tripoli a declarat \ncetarea focului.

De altfel, autorit`]ile libiene au dezmin]it \n urm` cu pu]in timp c` ar fi continuat opera]iunile militare dup` anun]ul privind \ncetarea focului, contrar acuza]iilor aduse de insurgen]i.

„For]ele armate libiene respect` anun]ul privind \ncetarea focului [i angajamentul de a proteja civilii [i nu au \ntreprins nici o opera]iune militar` dup` anun]area \ncet`rii focului”, a declarat pentru AFP o surs` militar`, care a dorit s`-[i p`streze anonimatul.

Anterior, un membru al Consiliului militar al insurec]iei de la Benghazi (estul ]`rii) a acuzat for]ele pro-Gaddafi c` lanseaz` \nc` atacuri contra insurgen]ilor, \n ciuda anun]ului privind \ncetarea focului. Acesta a anun]at c` \n localit`]ile Zenten (120 de kilometri sud-est de Tripoli), Misrata (200 kilometri est de Tripoli) [i Ajdabiya (160 kilometri sud de Benghazi), trei ora[e \nc` par]ial \n m~inile insurgen]ilor, for]ele loiale lui Muammar Gaddadi au bombardat intens.

 

 

 

 

 

 

×