x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Interzicerea importurilor în Rusia: sprijin financiar de la UE pentru companiile afectate?

Interzicerea importurilor în Rusia: sprijin financiar de la UE pentru companiile afectate?

13 Sep 2014   •   11:57

Companiile europene au început să resimtă impactul interdicţiei importurilor din UE în Rusia din 7 august. Măsurile, care includ toate alimentele, de la merele poloneze la carnea de porc belgiană, sunt o reacţie la sancţiunile UE legate de implicarea Rusiei în criza din Ucraina. Săptămâna viitoare, deputaţii europeni vor dezbate în plenul Parlamentului European o rezoluţie privind impactul interdicţiei importurilor din UE în Rusia asupra companiilor europene. Dar ce poate face UE în acest conflict comercial şi cum ar trebui să ajute companiile afectate?

Preşedintele comisiei pentru comerţ internaţional, Bernd Lange, şi preşedintele comisiei pentru agricultură, Czesław Siekierski, au păreri similare. “Din perspectiva politicii comerciale, vom folosi instrumentele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Va trebui să analizăm cu atenţie impactul interdicţiei ruseşti asupra companiilor UE şi, ca excepţie, să compensăm sectoarele afectate sever”, consideră Bernd Lange. “Acest embargo a fost introdus din motive strict politice, iar companiile nu pot face faţă restricţiilor. Nu este vorba despre nerespectarea standardelor şi cerinţelor de export, cum s-a întâmplat în trecut. Decizia Rusiei a fost luată la cel mai înalt nivel. Anularea restricţiilor ar trebui urmărită prin negocieri şi dialog”, este de părere Czesław Siekierski, citat de site-ul Parlamentului European.

Discuţii şi negocieri politice
Cei doi nu consideră că politicile comerciale pot fi folosite eficient pentru a influenţa Rusia. “Nu cred că politica comercială este instrumentul potrivit pentru realizarea obiectivelor politicii externe pe termen scurt. Am văzut deja că Rusia este sub presiune pentru a respecta regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului încă de la aderarea acesteia. Trebuie să deschidem noi pieţe pentru companiile UE în lume cu politica noastră comercială ambiţioasă, creând alternative pentru exportatorii europeni”, susţine Lange.

“Politica comercială UE este responsabilitatea Comisiei, dar embargoul este motivat politic, de aceea trebuie rezolvat prin negocieri şi dialog. Nu ne putem permite sancţiuni precum reducerea importului de resurse energetice, deoarece suntem prea dependenţi de Rusia, aşa că, pentru moment, nu avem alternative. Sancţiunile sunt ca o sabie cu două tăişuri; trebuie să avem discuţii politice înainte”, completează Siekierski. (I.D)



×