x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inventatorul Red Bull a murit

Inventatorul Red Bull a murit

19 Mar 2012   •   13:37
Inventatorul Red Bull a murit

Chaleo Yoovidhya, tailandezul care a inventat populara bautura energizanta Red Bull, a murit, duminica noaptea, din cauze naturale, la varsta de 80 de ani.

Chaleo Yoovidhyahe a fost al treilea cel mai bogat om din Tailanda, cu o avere estimata la 5 miliarde de dolari.

Inainte ca Red Bull sa devina bautura cunoscuta de azi, aceasta era o marca de suc tailandeza, denumita Krating Daeng. Bautura tailandeza avea cei doi tauri pe eticheta, insemnand, in tailandeza "taurul rosu".

Firma care producea Krating Daeng era detinuta de Chaleo Yoovidhya, care avea 51% din actiuni si austriacul Dietrich Mateschitz cu 49% din actiuni. In anii '80, cei doi au modificat reteta, pentru a fi pe placul occidentalilor si au tradus numele de Krating Daeng in engleza, acesta devenind Red Bull.

Sediul central al Red Bull este in Austria, insa bautura este disponibila in 164 de tari. Compania mai detine o echipa de Formula 1 si o echipa de fotbal.

Krating Daeng a devenit o bautura populara in Asia, in anii '70, in special in randul soferilor de camion, pentru ca reusea sa-i tinta treji.

Mateschitz a descoperit bautura in timpul unei vizite in Japonia, realizand ca lichidul pe care il bause il ajuta sa suporte mai bine diferenta de fus orar. Acesta l-a contactat pe Chaleo Yoovidhyahe si i-a propus sa devina parteneri de afaceri si sa atace piata occidentala.

Investitia initiala a fost de un milion de dolari, costuri impartite de cei doi oameni de afaceri. De la lansarea in occident a bauturii, in 1987, se estimeaza ca au fost vandute, pana in prezent, peste 30 de miliarde de cutii.

×
Subiecte în articol: red bull inventator red bull