Trimisul special al AGERPRRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri la Washington că România şi-a asumat patru angajamente noi în domeniul securităţii nucleare, între care implementarea unui sistem pilot de depistare a circulaţiei materialelor radioactive şi o nouă contribuţie la fondul de securitate nucleară al AIEA.
"Am anunţat o serie de noi angajamente pe care România şi le-a asumat cu acest prilej, şi anume: unu - consolidarea capacităţilor naţionale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear, doi - îmbunătăţirea transportului materialelor nucleare şi radioactive prin implementarea unui sistem pilot de depistare a circulaţiei şi transportului substanţelor radioactive, trei - dezvoltarea şi implementarea unui curs naţional de training pe tema culturii securităţii nucleare şi patru - o nouă contribuţie voluntară la fondul de securitate nucleară al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA)", a spus şeful statului, după Summitul securităţii nucleare.
El a precizat că în cadrul summitului s-a referit şi la provocările de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre, punctând că acestea sunt relevante în contextul discuţiei despre întărirea securităţii nucleare şi prevenirea terorismului nuclear.
"Cred că regiunea Mării Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci şi pentru cea euroatlantică în ansamblu. Din acest motiv, am pledat pentru ca regiunea să beneficieze de o atenţie specială în arhitectura de securitate şi pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier", a spus Iohannis.
El a subliniat că este foarte important că România are un program clar şi face parte din grupul restrâns al statelor cu capacităţi nucleare relevante posesoare ale întregului ciclu al combustibilului nuclear.
"Odată cu dezvoltarea ciclului complet, o ţară poate să înveţe, se creeze pe parcurs expertiza necesară pentru fiecare etapă în parte, începând de la chestiuni simple - mineritul, - până la chestiuni complicate - transportul, utilizarea, depozitarea după utilizare. România este una dintre ţările, nu foarte multe, care chiar are această expertiză", a completat Klaus Iohannis.
Şeful statului a indicat că, în urma summitului, a fost convenit un comunicat care se concentrează pe etapele ulterioare de menţinere a impulsului politic pe tema securităţii nucleare. El a arătat că la acest comunicat au fost anexate cinci planuri de acţiune dedicate rolului organizaţiilor şi iniţiativelor naţionale active în domeniul securităţii nucleare.
"Statele participante au confirmat la cel mai înalt nivel voinţa politică de a continua eforturile în domeniul securităţii nucleare şi prevenirii terorismului nuclear. Am convingerea că mesajele şi acţiunile ţării noastre exprimate sau reconfirmate la Washington vor contribui la menţinerea profilului internaţional al României de stat cu o politică nucleară responsabilă şi recunoscută ca atare în plan internaţional", a afirmat Iohannis.
Sursa: AGERPRES