x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iosif Stalin şi-a iubit ca un necioplit unica fiică

Iosif Stalin şi-a iubit ca un necioplit unica fiică

de Sînziana Stancu    |    28 Noi 2011   •   21:00
Iosif Stalin şi-a iubit ca un necioplit unica fiică

Fiica fostului dictator sovietic Iosif Stalin a fost rapusa de cancer de co­lon. Era ultima supravietuitoare a ce­lor trei copii ai dictatorului si se stabilise in SUA, dupa ce reusise sa fuga in 1967 in India, pretextand ca duce acolo cenusa unui prieten de origine indiana pe care spusese ca l-ar fi cunoscut in fosta Uniune Sovietica.

'Vietile' sale, dupa cum spun cei care au cunoscut-o, sunt cu adevarat 'demne de un roman clasic rus', noteaza cotidianul american New York Times.

Nascuta in 28 februarie 1926, Svetlana si-a schimbat numele de mai multe ori in timpul vietii, in incercarea disperata de a scapa de 'bles­temul' legat de numele tatalui sau. Dupa moartea lui Stalin, in 1953, ea ia numele de fata al mamei sale, Nadejda Aliluieva, cea de-a doua sotie a lui Stalin, care murise cand Svetlana avea 6 ani. 'Oriunde merg, aici, in Elvetia, in India sau in Austra­lia, pe o insula – nu conteaza unde – voi fi mereu prizoniera numelui tatalui meu', declara ea anul trecut, intr-un interviu acordat publicatiei Wisconsin State Journal.

La 17 ani, Zvetlana se indra­gos­tes­te de un coleg de la Universitatea din Moscova, Grigori Morozov, cu care se casatoreste, Stalin dandu-i cu mare greutate acordul, deoarece viitorul sau ginere era evreu. Di­vor­tea­za insa in 1946, la doi ani dupa nas­terea primului copil al cuplului, Iosif. Al doilea sot al Svetlanei, Iuri Jdanov, este insa pe placul lui Stalin, pentru ca era fiul prietenului sau, 'mana dreapta' a lui, Andrei Jdanov. Svetlana si Iuri s-au casatorit in 1949, dar in 1950, dupa nasterea fiicei lor, Ecaterina, au divortat. In 1953, Sve­tla­na lucreaza la Moscova, fiind pro­fe­soara si traducatoare. In 1963 il in­tal­neste pe comunistul indian Brajesh Singh, care venise in vizita la Moscova. El revine dupa doi ani sa lu­cre­ze ca traducator. Nu li s-a dat voie sa se casatoreasca, iar Singh a murit in 1966.

Dupa un an, Svetlana obtine permisiunea sa-i duca cenusa in India, si asa incepe aventura autoexilarii sale. Ajunsa in India, ea cere imediat, la ambasada americana, azil politic in SUA. Fuga sa in SUA aproape ca provoca scandal international, Svetlana fiind trimisa de statul indian in El­vetia, pana la raspunsul america­ni­lor. In 1967 ajunge in America. In 1970 se casatoreste cu arhitectul William Wesley Peters si devine Lana Peters. Casatoria lor nu a durat mult, dar au avut o fiica, Olga. In 1982, Svetlana se muta cu Olga in Anglia, la Cambridge, iar in 1984 revine in URSS, unde ei si Olgai li se acorda cetatenie sovietica. Dar in 1986 se reintoarce in SUA si in 2010 era in statul Wisconsin, in localitatea Richland Center. Intrebata daca tatal sau o iubea, Svetlana a declarat pu­bli­ca­tiei americane ca el 'era un om simplu. Necioplit, foarte crud. La el, nimic nu era nuantat. Era foarte simplu cu noi. Ma iubea si voia sa devin o marxista bine educata'.

×