x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ipoteză: 5000 de soldați, spre Venezuela

Ipoteză: 5000 de soldați, spre Venezuela

de Şerban Mihăilă    |    30 Ian 2019   •   12:42
Ipoteză: 5000 de soldați, spre Venezuela
Sursa foto: US State Department

În timpul unui briefing de presă organizat luni la Casa Albă, consilierul prezidențial american pentru securitate națională, John Bolton, a fost aparent neatent și a expus pentru o clipă notițele din carnetul său de însemnări. A fost de ajuns ca anumite cuvinte scrise de mână să fie surprinse de AP și propagate în mediul online.

„5.000 de soldați, în Columbia”, scria într-un colț al carnetului ținut de John Bolton, într-un moment în care consilierul prezidențial era pregătit de începerea briefingului, dar părea epuizat de o întâlnire pe teme de securitate națională, de unde tocmai ieșise. Cuvintele au fost descifrate imediat de „NBC”, care a publicat rapid o știre pe această temă, cu fotografia surprinsă de AP, scrie site-ul „Zero Hedge”. Informația pare să dezvăluie intențiile administrației de la Washington de a masa trupe americane în Columbia, la granița cu Venezuela, pentru o eventuală intervenție militară împotriva regimului de la Caracas, condus de președintele Nicolas Maduro. Încă din august 2017, președintele Donald Trump își întreba colaboratorii apropiați de ce, în condițiile în care regimul Maduro constituie o amenințare pentru securitatea regională, SUA nu invadează pur și simplu teritoriul venezuelean. De asemenea, senatorul republican Lindsey Graham susține că, recent, a discutat cu Trump despre posibilitatea unei intervenții militare în Venezuela. La briefingul de luni, John Bolton s-a mărginit să comenteze că Trump „lasă deschisă opțiunea unei intervenții militare” pentru a-i proteja pe președintele autoproclamat, Juan Guaido, și pe membrii opoziției.

Indiferent de adevăratele intenții ale Casei Albe, incidentul provocat de John Bolton este unanim considerat o breșă nepermisă de securitate.

×