x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irak: Numărătoare inversă pentru jihadiști

Irak: Numărătoare inversă pentru jihadiști

de Şerban Mihăilă    |    23 Iun 2017   •   13:30
Irak: Numărătoare inversă pentru jihadiști

La trei săptămâni de la declanșarea asaltului final pentru cucerirea ultimelor redute ale organizației teroriste Stat Islamic  în orașul Mosul, din nordul Irakului, jihadiștii dau primele semne că au intrat în vrie, iar înfrângerea lor este foarte aproape. Ei au aruncat în aer unul dintre simbolurile orașului  și ale autoproclamatului lor „califat”, arătând că sunt capabili de orice atunci când sunt încolțiți.

Jihadiștii din Stat Islamic (SI) au aruncat în aer, miercuri, celebra moschee al-Nusri din Mosul, locul unde liderul islamist al organizației teroriste, Abu Bakr al-Baghdadi, a apărut pentru prima și singura oară în public, în 2014, pentru a-și proclama „califatul” din Irak și Siria. Datând din secolul al XII-lea și cunoscută sub denumirea de Marea Moschee, al-Nuri a primit numele după Nour al-Din Zanki, conducătorul sunnit musulman care a decis construirea sa și a pornit apoi jihadul (războiul sfânt, la musulmani) împotriva cruciaților creștini. Faimoasă pentru minaretul său înclinat, numit al-Hadba (Cocoșatul), moscheea al-Nuri are o semnificație aparte, atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru combatanții SI. Aceștia din urmă și-au arborat steagul negru de minaretul al-Habda, în 2014, iar Marea Mochee avea să devină centrul de control al activităților SI. „Bandele teroriste din Stat Islamic au comis o nouă crimă istorică, aruncând în aer moscheea al-Nuri și minaretul istoric al-Hadba al acesteia", se spune într-un comunicat al armatei irakiene, citat de Reuters. Potrivit comandamentului care coordonează ofensiva asupra orașului Mosul, trupele irakiene se apropiaseră la 50 de metri de moschee, atunci când jihadiștii s-au decis să o arunce în aer. Potrivit unor relatări anterioare, citate de BBC, SI umpluseră de mai mult timp moscheea cu material explozibil pentru a opri ofensiva trupelor irakiene, însă locuitorii orașului reușiseră să-i împiedice  până acum pe jihadiști să o arunce în aer. „SI a distrus una dintre cele mai de neprețuit comori ale Irakului și ale orașului Mosul. Aceasta este o crimă comisă împotriva oamenilor din Mosul, contra tuturor irakienilor și, în același timp, o dovadă că această organizație brutală trebuie anihilată”, a declarat, la rândul său, generalul Joseph Martin, unul dintre comandanții militari americani din Irak. De cealaltă parte, combatanții SI au acuzat aviația coaliției internaționale conduse de SUA că ar fi bombardat moscheea.

Înfrângerea este aproape

Distrugerea de către Stat Islamic a moscheei istorice al-Nuri din Mosul este o recunoaștere a înfrângerii grupării jihadiste, a declarat, ieri, premierul irakian Haider al-Abadi, citat de DPA. „"Bombardarea de către Stat Islamic a minaretului al-Hadba și a moscheei al-Nuri este o declarație oficială a înfrângerii lor”, a spus el. Mii de trupe irakiene de securitate, luptători kurzi, combatanți din triburi sunnite și miliții șiite, care atacă terestru cu susținere aeriană americană, au reușit să cucerească estul orașului Mosul încă din luna ianuarie, însă nu reușesc să elibereze și cartierele din vest, din zona orașului vechi, acolo unde  străzile strâmte și densitatea mare de locuitori fac foarte dificilă intervenția contingentelor coaliției. De altfel, potrivit ONU, SI ar putea utiliza peste 100.000 de oameni drept scuturi umane. Cu toate acestea, cu câteva zile în urmă, comandanții irakieni au anunțat începerea „ultimului capitol” din ofensiva finală asupra orașului vechi. Ei susțin că, în prezent, în Mosul nu au mai rămas decât 300 de militanți islamiști, spre deosebire de luna octombrie a anului trecut, când erau aproape 6.000.

×
Subiecte în articol: irak jihadisti