x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irak cumpără arme din Rusia de 4,2 miliarde de dolari, vinde petrol Siriei și permite livrarea de arme regimului Assad

Irak cumpără arme din Rusia de 4,2 miliarde de dolari, vinde petrol Siriei și permite livrarea de arme regimului Assad

09 Oct 2012   •   15:34
Irak cumpără arme din Rusia de 4,2 miliarde de dolari, vinde petrol Siriei și permite livrarea de arme regimului Assad
Primul ministru irakian, Nuri al-Maliki se află în vizită la Moscova, unde, în cadrul unei conferințe comune cu omologul rus, Dmitry Medvedev, au fost prezentate contracte pentru achiziția de arme, în valoare de 4,2 miliarde de dolari, parafate în ultimele șase luni, informează Reuters.
Detaliile contractului nu au fost divulgate, dar este posibil să fie vorba, în principal, de arme de mici dimensiuni și de muniție. Înzestrarea Irak-ului cu tancuri, elicoptere și avioane de luptă F16 a fost deja antamată de SUA, în baza unor contracte totalizând 12 miliarde de dolari.
Pe de altă parte, Irak livrează 720.000 de tone de petrol Siriei, în baza unui contract semnat recent. În plus, Irak este acuzat și de faptul că ar permite trecerea prin spațiul său aerian al avioanelor iraniene care transportă armament pentru trupele loiale președintelui Bashar al-Assad.
Nuri al-Malaki este văzut, de tot mai mulți, ca un politician avid de putere, ce urmărește să preia putearea absolută în Irak. El și-a instalat oameni fideli în poziții cheie din structurile de securitate, ale căror rânduri s-au îngroșat foarte mult, în ultimul an.
Dincolo de conflictul turco-sirian, izbucnit săptămâna trecută, situația în Orientul Mijlociu este complicată și de implicarea Hezbollah (formațiune radicală libaneză, politică și paramilitară, considerată teroristă de SUA și aliații săi), care susține regimul Assad, în pofida faptului că, împotriva acestuia luptă și adepții Jihad-ului din Siria, alături de rebeli. 

×