x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakieni despăgubiţi de americani

Irakieni despăgubiţi de americani

10 Ian 2010   •   00:00

Majoritatea familiilor victimelor atacului din 2007 a acceptat despăgubiri de la compania americană de securitate Blackwater. În urmă cu doi ani, în septembrie, cinci angajaţi ai Blackwater au deschis focul asupra unei mulţimi de irakieni adunată în Piaţa Nusur din Bagdad. Atacul s-a soldat cu 17 morţi în rândurile civililor irakieni neînarmaţi.



Dintre cele 17 familii îndoliate, 16 au primit 100.000 de dolari, iar celor 20 de răniţi în atacul din 2007 li s-au oferit între 20.000 şi 50.000 de dolari, a declarat Hassan Jabbar Salman, un avocat în vârstă de 42 de ani, care a fost rănit la piept, la picioare şi la un braţ în asaltul americanilor.

Un avocat al companiei americane, care între timp şi-a schimbat numele din Blackwater în Xe, s-a întâlnit cu familiile şi cu victimele la Istanbul, în Turcia, la sfârşitul lui noiembrie, pentru a ajunge la un acord, a dezvăluit Salman. În schimbul banilor, compania americană a obţinut semnăturile, amprentele digitale şi declaraţiile filmate ale acestor persoane. Ulterior, nouă familii au depus o plângere la Parlamentul irakian, susţinând că americanii au efectuat presiuni pentru a încheia acest acord.

Reprezentantul singurei familii care a refuzat orice reglementare amiabilă, Haitham al-Roubaie, un medic care şi-a pierdut soţia şi un fiu în atac, a explicat că a refuzat oferta Blackwater de mai multe ori. "Cer să fie judecaţi în faţa unei Curţi. M-am săturat ca ei să subestimeze valoarea sângelui irakian", a spus Al-Roubaie.

La 31 decembrie, justiţia americană a respins acuzaţiile depuse împotriva celor cinci angajaţi ai Blackwater. Săptămâna trecută, Departamentul de Stat din Washington a anunţat că Administraţia Obama "va evalua opţiunile juridice disponibile" după abandonarea acuzaţiilor împotriva celor cinci angajaţi ai Blackwater. Guvernul irakian a răspuns acestei informări, precizând că va studia ce opţiuni judiciare are la dispoziţie.

×
Subiecte în articol: externe