x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakul a primit din SUA încă trei avioane de luptă F-16

Irakul a primit din SUA încă trei avioane de luptă F-16

02 Noi 2017   •   21:00
Irakul a primit din SUA încă trei avioane de luptă F-16

Armata irakiană a intrat în posesia a încă trei avioane de luptă moderne F-16, ceea ce ridică la 21 numărul total al aparatelor de acest tip de care dispune, a informat joi Ministerul Apărării de la Bagdad, potrivit AFP. 

'Trei avioane F-16 au sosit la baza aeriană Balad', a indicat ministerul, într-un comunicat. 'Am avut 18 avioane, acum sunt 21 şi nu mai trebuie să primim decât alte 13', a declarat pentru AFP şeful biroului de presă al aviaţiei militare irakiene. 

Bagdadul a comandat în SUA 36 de avioane F-16 printr-un contract semnat în 2011, cu mult înainte ca gruparea Statul Islamic să cucerească în 2014 aproape o treime din teritoriul irakian. În acest interval, armata irakiană a reuşit să-i alunge pe jihadişti din aproape toate zonele pe care le controlau. 

Din cele 36 de avioane comandate, două au fost distruse prăbuşindu-se în timpul unor zboruri de antrenament în statul american Arizona (sud-vest). 

Aparatele F-16 constituite un mare pas înainte pentru armata irakiană, care nu dispunea anterior decât de avioane cu elice Cessna Caravan şi de vechile aparate ruseşti Su-25. 

Guvernul de la Bagdad s-a plâns de mai multe ori că nu primeşte suficient de rapid avioanele comandate, dar, potrivit AFP, livrările au fost întârziate de insecuritatea provocată în Irak de atacurile jihadiştilor.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Armata irakiană