x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranienii votează în turul doi al alegerilor prezidențiale, pe fondul unei apatii generalizate

Iranienii votează în turul doi al alegerilor prezidențiale, pe fondul unei apatii generalizate

de Redacția Jurnalul    |    05 Iul 2024   •   19:30
Iranienii votează în turul doi al alegerilor prezidențiale, pe fondul unei apatii generalizate

Iranienii votează vineri pentru un al doilea tur al alegerilor prezidențiale care va testa popularitatea conducătorilor clerici, pe fondul apatiei alegătorilor într-o perioadă de tensiuni regionale și un impas cu Occidentul cu privire la programul nuclear al Teheranului, scrie Reuters.

Televiziunea de stat a declarat că secțiile de votare și-au deschis porțile pentru alegători la ora locală 8 a.m. (04:30 GMT). Scrutinul se va încheia la ora 18.00 (14:30 GMT), dar este de obicei prelungit până la miezul nopții.

Rezultatul final va fi anunțat sâmbătă, deși cifrele inițiale ar putea apărea mai devreme.

Runda a doua urmează scrutinului din 28 iunie, cu o prezență la vot scăzută din punct de vedere istoric, când peste 60% dintre alegătorii iranieni s-au abținut de la alegerile anticipate pentru alegerea unui succesor al lui Ebrahim Raisi, după moartea acestuia într-un accident de elicopter.

Participarea scăzută este considerată de critici drept un vot de neîncredere în Republica Islamică.

Votul este o cursă strânsă între deputatul Masoud Pezeshkian, singurul moderat din grupul inițial de patru candidați, și fostul negociator nuclear Saeed Jalili, un susținător convins al aprofundării legăturilor cu Rusia și China.

Deși se așteaptă ca alegerile să aibă un impact redus asupra politicilor Republicii Islamice, președintele va fi implicat îndeaproape în selectarea succesorului ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, în vârstă de 85 de ani, care ia toate deciziile cu privire la chestiunile de vârf ale statului.

„Am auzit că zelul și interesul oamenilor sunt mai mari decât în primul tur. Fie ca Dumnezeu să facă să fie așa, deoarece va fi o veste îmbucurătoare”, a declarat Khamenei la televiziunea de stat după ce și-a exprimat votul.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: iran alegeri