x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii, sub o ploaie de drone în Orientul Mijlociu. Iranul atacă SUA prin intermediari

Americanii, sub o ploaie de drone în Orientul Mijlociu. Iranul atacă SUA prin intermediari

de Şerban Mihăilă    |    25 Oct 2023   •   08:20
Americanii, sub o ploaie de drone în Orientul Mijlociu. Iranul atacă SUA prin intermediari

Milițiile susținute de Iran plănuiesc să intensifice atacurile împotriva forțelor americane din Orientul Mijlociu. Teheranul încearcă să profite astfel de reacția din regiune față de sprijinul acordat de administrația de la Washington pentru Israel.

Grupările proșiite au lansat deja în ultimele zile mai multe atacuri cu drone asupra forțelor americane din Siria și Irak.Două drone care vizau trupele americane de pe teritoriul sirian au fost doborâte luni, iar contingentele US Army staționate în Siria și Irak s-au confruntat, săptămâna trecută, cu trei atacuri, separate, cu drone, din partea unor presupuse grupări proiraniene. 

Joia trecută, o navă de război a Marinei americane, care opera în largul coastelor Yemenului, a interceptat mai multe rachete lansate de militanții houthi, susținuți de Teheran, ce păreau să se îndrepte spre Israel.

Serviciile americane de spionaj au acum informații specifice, potrivit cărora aceleași grupări ar putea escalada tensiunile și mai mult, pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas se intensifică.

Oficiali de la Washington au declarat că, în acest moment, Iranul pare să încurajeze milițiile antiamericane, mai degrabă decât să le dirijeze în mod explicit. 

O sursă a CNN a precizat că Iranul oferă îndrumări grupărilor pe care le finanțează și le promite și mai mult armament, dacă vor continua să atace ținte americane sau israeliene.

Alarmă la Washington

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a afirmat la începutul acestei săptămâni că există „o legătură foarte directă între aceste grupări” și Corpul Gardienilor Revoluției iraniene (IRGC). El a adăugat că SUA sunt „profund îngrijorate de potențialul unei escaladări semnificative a acestor atacuri în zilele următoare”.

Un alt oficial de rang înalt din domeniul Apărării a reluat, tot luni, această îngrijorare.

„Vedem o perspectivă pentru o escaladare mult mai semnificativă împotriva forțelor și personalului american pe termen scurt.”, a spus oficialul, citat de CNN.

„Să fim foarte clari în această privință: drumul duce înapoi, spre Iran. Iranul finanțează, înarmează, echipează și antrenează miliții și forțe în toată regiunea (...) Ne pregătim pentru această escaladare, atât în ceea ce privește apărarea forțelor noastre, cât și în ceea ce privește pregătirea unui răspuns decisiv.”, a mai precizat el. 

Iranul sprijină o serie de miliții în țări din întreaga regiune, prin intermediul unității Al-Quds din IRGC, iar Teheranul nu exercită întotdeauna o comandă și un control perfecte asupra acestor grupări. Cât de dispuse sunt aceste grupuri să acționeze independent este „o lacună persistentă în materie de informații”, a notat o altă sursă citată de CNN.

Cu toate acestea, a spus Kirby, „știm că Iranul monitorizează îndeaproape aceste evenimente și, în unele cazuri, facilitează în mod activ atacurile și îi stimulează pe alții, care ar putea dori să exploateze conflictul în propriul lor interes.”. 

Responsabilitatea Teheranului

Întrebat luni de CNN dacă Iranul dirijează aceste grupuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat: „Indiferent dacă le dirijează sau nu, acestea sunt miliții pe care le-au sponsorizat și de care sunt responsabili!”.

Un alt oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a precizat că SUA și partenerii săi sunt „cu toții pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește trimiterea unui mesaj clar Iranului: acesta nu ar trebui să încerce să profite de situație și nici grupările aflate sub controlul sau influența sa nu ar trebui să încerce să profite de acest lucru.”. Dacă Teheranul ar urma această strategie, „ar putea exista consecințe extrem de grave.”, a adăugat sursa citată.

În cazul recentelor atacuri cu drone asupra bazelor care adăpostesc forțe americane, „Iranul este cu siguranță mai vinovat decât în cazul atacului Hamas din Israel”, a declarat o altă persoană familiarizată cu situația. 

CNN a relatat anterior că oficialii guvernamentali iranieni au părut luați prin surprindere de atacul terorist al Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie.  

Forțele proiraniene au atacat în trecut bazele care adăpostesc trupe americane, iar SUA au răspuns cu lovituri aeriene asupra infrastructurii grupărilor. 

Cu toate acestea, a declarat o altă sursă, în acest moment, „apetitul iranienilor pentru extinderea conflictului este mare, iar toleranța lor la risc este și mai mare.”.

Între timp, SUA își consolidează în mod activ apărarea, în lumina amenințărilor sporite. Americanii au aproximativ 2.500 de soldați în Irak și aproximativ 900 în Siria, în cadrul coaliției anti-ISIS, iar secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat în weekend că a desfășurat sisteme suplimentare de apărare antiaeriană în regiune, ca răspuns la „recentele escaladări ale Iranului și ale forțelor sale aliate” din Orientul Mijlociu. 

 

×