x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: Ayatollahul Ali Khamenei a grațiat zeci de mii de deținuți, nu și protestatarii arestați după ultimele manifestații

Iran: Ayatollahul Ali Khamenei a grațiat zeci de mii de deținuți, nu și protestatarii arestați după ultimele manifestații

de Redacția Jurnalul    |    05 Feb 2023   •   21:30
Iran: Ayatollahul Ali Khamenei a grațiat zeci de mii de deținuți, nu și protestatarii arestați după ultimele manifestații
Sursa foto: Hepta

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a grațiat zeci de mii de deținuți, scrie Reuters.

Însă puțini dintre manifestanții arestați recent, în urma protestelor de amploare izbucnite ca urmare a decesului în detenție a unei tinere kurde au fost cuprinși în decretul de grațiere. Mahsa Amini a fost reținută de poliție din cauza portului neregulamentar al vălului islamic, în septembrie 2022. 

Propunerea a venit de la șeful justiției iraniene, Gholamhossein Mohseni Ejei, care şi-a justificat cererea de graţiere prin faptul că "numeroase persoane, în special tineri, au comis acţiuni rele şi crime din cauza îndoctrinării şi propagandei inamicului".

"Planurile inamicilor străini şi ale curentelor contrarevoluţionare au eşuat, mulţi dintre aceşti tineri regretându-şi acţiunile", explică acesta.

Deținuții cu cetățenie dublă și cei condamnați pentru "corupţie pe pământ", acuzaţie pentru care există pedeapsa capitală, în urma căreia 4 protestatari au fost deja executaţi, nu sunt vizaţi de această graţiere. Nici cei urmăriți penal pentru "spionaj în beneficiul unor agenţii străine" sau pentru că au comis omor, au provocat răniri cu intenţie, distrugeri sau incendieri de bunuri publice nu vor fi grațiați. 

Circa 20.000 de persoane au fost arestate în urma protestelor. Circa 500 de iranieni au fost uciși, printre care 70 de minori, arată ONG-ul pentru drepturile omului Hrana. 





 

×
Subiecte în articol: iran ayatollah Ali Khamenei graţiere