x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul anunță că a descoperit a doua cea mai mare rezervă de litiu cunoscută din lume

Iranul anunță că a descoperit a doua cea mai mare rezervă de litiu cunoscută din lume

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2023   •   09:30
Iranul anunță că a descoperit a doua cea mai mare rezervă de litiu cunoscută din lume
Sursa foto: Hepta

Iranul afirmă că a descoperit un zăcământ masiv de litiu - un element-cheie în bateriile pentru dispozitive și vehicule electrice - într-una dintre provinciile sale vestice.

"Pentru prima dată în Iran, o rezervă de litiu a fost descoperită în Hamedan", o provincie muntoasă din vestul țării, a declarat sâmbătă Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial din cadrul Ministerului iranian al Industriei, Minelor și Comerțului, citat de televiziunea de stat iraniană.

Ministerul crede că zăcământul conține 8,5 milioane de tone de litiu, care este adesea numit "aur alb" pentru industria vehiculelor electrice, aflată în creștere rapidă, potrivit CNBC.

Dacă cifra revendicată este exactă, acest lucru ar face ca zăcământul să fie a doua cea mai mare rezervă de litiu cunoscută din lume, după Chile, care deține 9,2 milioane de tone de acest metal, potrivit U.S. Geological Survey.

Elementul profitabil este o componentă crucială în catozii bateriilor litiu-ion din vehiculele electrice, precum și în bateriile reîncărcabile, cum ar fi cele utilizate în telefoanele mobile.

Prețul metalului a urcat vertiginos în ultimul an din cauza cererii mai mari de piese pentru vehicule electrice, a problemelor lanțului de aprovizionare la nivel mondial și a inflației, dar a scăzut mai recent, suferind o corecție pe fondul scăderii vânzărilor de vehicule electrice și a încetinirii activității comerciale în China, piața cu cea mai rapidă creștere a vehiculelor electrice.

Dacă informația privind depozitul de litiu din Iran este adevărată, ar fi un colac de salvare pentru economia zdrobită a țării.

Împovărat de mai mulți ani de sancțiuni internaționale grele și confruntat cu o monedă depreciată, care a atins cel mai scăzut nivel față de dolar la sfârșitul lunii februarie, Iranul ar beneficia foarte mult de capacitatea de a exporta astfel de resurse valoroase - deși partenerii săi comerciali ar fi probabil limitați din cauza acestor sancțiuni.

Izolat de sistemul financiar global, Iranul continuă să aibă parte de sancțiuni din partea națiunilor occidentale care acuză Teheranul că furnizează Rusiei arme care sunt folosite în războiul său din Ucraina. De asemenea, guvernul iranian a petrecut aproape 6 luni reprimând în mod violent drepturile femeilor și protestatarii antiguvernamentali.

În ceea ce privește piața globală a litiului, o astfel de suplimentare la rezervele cunoscute la nivel mondial ar putea împinge prețurile metalului și mai jos, în funcție de capacitatea Iranului de a exporta.

Iranul este, de asemenea, unul dintre principalii producători mondiali de petrol și gaze, dar incapacitatea sa de a exporta pe scară largă din cauza sancțiunilor i-a redus capacitatea de a aduce venituri și valută străină, precum și capacitatea de a contribui la aprovizionarea globală.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iran litiu descoperire