x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranienii se retrag de lângă Platoul Golan

Iranienii se retrag de lângă Platoul Golan

de Şerban Mihăilă    |    02 Aug 2018   •   11:41
Iranienii se retrag de lângă Platoul Golan

Rusia și Israel au ajuns la o înțelegere în privința retragerii forțelor iraniene la cel puțin 85 de kilometri distanță de granița israeliano-siriană din Platoul Golan. Acordul vine după o campanie diplomatică intensă, declanșată în ultimele săptămâni de către autoritățile de la Ierusalim în capitala Rusiei. Negocierile au fost extrem de dure, deoarece statul evreu a cerut inițial retragerea totală a iranienilor din Siria.

„Ținând cont de îngrijorarea Israelului, am reușit să determinăm retragerea unităților iraniene la 85 de kilometri de frontiera israeliano-siriană”, a declarat, ieri, trimisul special al președintelui rus în Siria, Alexander Lavrentiev, citat de agenția de știri „Sputnik”, scrie publicația „The Jerusalem Post”. Potrivit diplomatului rus, Moscova este „convinsă” că, de acum înainte, temerile statului evreu în privința prezenței forțelor pro-iraniene în apropierea granițelor sale cu Siria vor fi tot mai mici. Până în prezent, Ierusalimul afirmase în repetate rânduri că nu va permite o prezență militară permanentă a Iranului în Siria, iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și ministrul Apărării, Avigdor Liberman, s-au întâlnit în ultimele săptămâni de câteva ori cu omologii lor ruși, susținându-și poziția. Luna trecută, statul evreu a refuzat oferta Rusiei de a media plasarea trupele iraniene la o distanță de 100 de kilometri de granița israeliană, insistând că vrea o retragere totală din Siria a unităților trimise de Teheran. Moscova a avertizat însă că această dorință nu este realistă. Considerând Iranul drept unul dintre jucătorii-cheie în soluționarea crizei siriene, Kremlinul a repetat de câte ori a avut ocazia că Teheranul are un rol vital în regiune. „Iranul joacă un rol extrem de important în eforturile noastre comune de a-i elimina pe teroriști din Siria”, declara, marți, ambasadorul Rusiei în Israel, Anatoli Viktorov. „Din acest motiv, pentru moment, considerăm nerealiste cererile de a expulza în totalitate trupele străine de pe teritoriul Siriei”, a adăugat el. Rusia este aliată a regimului de la Damasc, condus de președintele Bashar al-Assad, alături de Iran și Hezbollah-ul libanez, inamici declarați ai Israelului. În 1967, statul evreu a anexat două treimi din Platoul Golan, iar Siria și Israel se află, din punct de vedere tehnic, în stare de război.

Ripostă militară israeliană

În ultimele luni, tensiunile dintre Ierusalim și Teheran au atins cote fără precedent, după ce armata israeliană a lovit peste 50 de ținte iraniene din Siria, în luna mai, ca răspuns la un atac cu 32 de rachete declanșat de forțele finanțate de Iran asupra pozițiilor deținute de Israel în Platoul Golan, scrie „The Jerusalem Post”. A fost cea mai amplă operațiune militară declanșată de Israel pe teritoriul sirian în ultimii 44 de ani. Potrivit publicației citate, autoritățile israeliene se așteptau la un atac din partea Gărzii Revoluționare, elita armatei iraniene, încă de la jumătatea lunii aprilie, nefiind surprinse de ofensiva ordonată de Teheran. Riposta israeliană nu s-a soldat cu avarierea niciunuia dintre avioanele de luptă trimise de Ierusalim în raidurile asupra țintelor iraniene de pe teritoriul sirian.

Potrivit principiilor ONU, prezenţa iraniană în Siria este total legitimă”,

Anatoli Viktorov, ambasadorul Rusiei la Tel Aviv.

×
Subiecte în articol: Rusia Israel platoul golan iran