x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul a blocat accesul la Gmail şi l-a restricţionat la Google

Iranul a blocat accesul la Gmail şi l-a restricţionat la Google

de Istvan Deak    |    24 Sep 2012   •   12:08
Iranul a blocat accesul la Gmail şi l-a restricţionat la Google

Iranul a blocat luni accesul la Gmail, serviciul de mesagerie electronica gratuit si relativ securizat al Google, si a decis sa limiteze si accesul la celebrul motor de cautare, in cadrul unui proiect vizand instituirea unui intranet national, distinct de reteaua mondiala, relateaza postul de televiziune publicatia germana Die Welt si TF1.

Cenzura

In Iran, tara in care Internetul este in mod frecvent supus cenzurii, retelele sociale precum Facebook sau Twitter sunt de multe ori blocate. Cu Google sau Gmail s-a intamplat mai rar asa ceva. Dar un caz de blocare temporara a accesului la cel mai renumit motor de cautare si la mesageria sa a fost semnalat in luna februarie, cand in Iran erau in plina pregatire alegerile legislative din martie. Acum este al doilea caz. "La solicitarea poporului, Google si Gmail vor fi filtrate in toata tara. Vor ramane asa pana la noi ordine', au anuntat printr-un sms autoritatile, citandu-l pe Abdolsamad Khoramabadi, consilierul Parchetului General si secretar al unui organism insarcinat cu detectarea continutului ilegal de pe Internet.

Blocaje

Accesul la pagina Google era limitat, luni, la versiunea sa nesecurizata, mai multi locuitori din Teheran declarand ca nu mai pot accesa mesageria lor de la Gmail fara VPN (Virtual Private Network). Site-ul instalat de Google pentru a semnala restrictiile de acces la serviciile sale nu mentiona, totusi, aceste blocaje luni dimineata.

Acestor restrictii le cad victime in primul rand numerosii oameni de afaceri iranieni, a caror munca este deja complicata de sanctiunile occidentale pentru programul nuclear al Teheranului, care utilizeaza Gmail pentru a comunica si a face schimb de documente cu partenerii lor straini.

Razboi virtual

Regimul iranian acuza occidentalii ca utilizeaza Internetul pentru a purta un razboi nedeclarat vizand destabilizarea tarii, iar autoritatile au anuntat instituirea progresiva a unui intranet iranian, oficial mai rapid si mai sigur, care sa se substituie serverelor si motoarelor de cautare straine. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: google cenzură iran gmail