x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul acuză SUA pentru ultimile atentate din Irak

Iranul acuză SUA pentru ultimile atentate din Irak

25 Apr 2009   •   00:00

Ayatollahul Ali Khamenei a dat vina pe SUA pentru atentatele sângeroase din ultimele zile din Irak. În urma acestor atentate au fost ucişi zeci de pelerini iranieni, informează Agerpres.



Acuzaţiile liderului spiritual suprem al Iranului coincid cu eforturile noii administraţii americane de a întinde mâna Republicii Islamice, după trei decenii de neîncredere reciprocă. "Principalii suspecţi în această crimă şi altele similare sunt forţele americane de securitate şi forţele armate. Creşterea buruienii otrăvitoare de terorism va fi scrisă în mod sigur în registrul criminal al Americii, iar serviciile de informaţii americane şi israeliene sunt primele suspecte pentru aceasta", a afirmat Khamenei într-o declaraţie difuzată de radioul de stat. El s-a referit, de asemenea, şi la Israel, la fel ca şi SUA un vechi duşman al Iranului.



Joi, cele mai multe dintre cele 57 de persoane care au fost ucise într-un atac sinucigaş cu bombă în provincia irakiană Diyala au fost iranieni, care merg în pelerinaj la locuri sfinte şiite din Irak de când sunnitul Saddam Hussein a fost înlăturat de la putere în 2003. A doua zi, două femei kamikaze au detonat centurile explozive în apropierea unui mausoleu şiit din Bagdad, ucigând 60 de persoane. Multe dintre ele au fost pelerini iranieni.

Khamenei a mai susţinut că forţele americane, sub pretextul luptei împotriva terorismului, au ocupat o ţară islamică şi au ucis "zeci de mii de persoane şi au sporit zilnic insecuritatea". Potrivit lui, Iranul se aşteaptă ca guvernul irakian "să ia o atitudine serioasă" în legătură cu crimele precum atentatele de joi şi vineri şi să asigure siguranţa pelerinilor iranieni. Iranul a închis două puncte de trecere a frontierei cu Irakul după atentate, potrivit presei iraniene.

×
Subiecte în articol: externe