x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul neagă implicarea în capturarea navei din Marea Roșie la bordul căreia se află și un român

Iranul neagă implicarea în capturarea navei din Marea Roșie la bordul căreia se află și un român

de Redacția Jurnalul    |    20 Noi 2023   •   11:49
Iranul neagă implicarea în capturarea navei din Marea Roșie la bordul căreia se află și un român
Sursa foto: Hepta

Autoritățile din Iran au negat orice implicare a țării în capturarea navei din Marea Roșie de către rebelii Houthis din Yemen. La bord se află și un marinar român, a confirmat Ministerul Afacerilor Externe din România.

Iranul a negat acuzațiile israelienilor potrivit cărora ar fi fost implicat în capturarea de către Houthis din Yemen a unei nave de marfă deținută de britanici și operată de japonezi în sudul Mării Roșii. Declarația a fost făcută luni, în cadrul unei conferințe de presă, de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran, Nasser Kanaani.

„Am spus de mai multe ori că grupurile de rezistență din regiune acționează independent și spontan, în funcție de interesele lor și ale poporului lor", a declarat Kanaani.

El a mai spus că afirmațiile israeliene au avut ca scop distragerea atenției de la „înfrângerea ireparabilă" a Israelului în lupta sa împotriva militanților Hamas din Fâșia Gaza.

Duminică, autoritățile din Israel au declarat că incidentul a fost un „act de terorism iranian" cu consecințe asupra securității maritime internaționale. Rebelii Houthis sunt aliați ai Teheranului și îi susțin pe luptătorii Hamas.

Nava Galaxy Leader, care se află în Marea Roșie, a fost capturată duminică de către membrii Houthis și dusă lângă coasta statului Yemen. Printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român, a anunțat MAE din România.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români. Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia”, a transmis, luni, sursa citată.

Autoritățile din Japonia au anunțat luni că „au contactat direct" Houthis din Yemen după ce nava a fost deturnată și echipajul a fost luat ostatic în Marea Roșie, potrivit Sky News. Rebelii au ajuns cu un elicopter pe nava de marfă operată de japonezi, potrivit oficialilor americani și israelieni.

Nava este legată de unul dintre cei mai bogați oameni din Israel, iar atacul a avut loc după ce grupul de rebeli a promis că va viza navele apropiate de Israel.

Secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că guvernul face tot posibilul pentru „eliberarea rapidă" a navei și a echipajului său.

„În timp ce comunicăm cu Israelul, pe lângă contactarea directă a Houthis, îndemnăm, de asemenea, țările din regiune, cum ar fi Arabia Saudită, Oman și Iranul, să îi îndemne ferm pe Houthis să elibereze navele și marinarii cât mai curând posibil", a declarat el.

Nava are un echipaj de 25 de marinari și nu transporta marfă în momentul incidentului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iran nava marea rosie