x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul încearcă să se disculpe în privința acuzaţiilor asupra livrărilor de armament pentru Rusia

Iranul încearcă să se disculpe în privința acuzaţiilor asupra livrărilor de armament pentru Rusia

19 Oct 2022   •   11:30
Iranul încearcă să se disculpe în privința acuzaţiilor asupra livrărilor de armament pentru Rusia

Administraţia de la Teheran a anunţat că manifestă disponibilitatea de a purta discuţii cu Ucraina pentru clarificarea acuzaţiilor "fără fundament" privind livrarea de drone militare Rusiei.

"Sunt afirmaţii fără fundament, bazate pe informaţii false. Iranul este pregătit de negocieri şi discuţii cu Ucraina pentru rezolvarea acestor acuzaţii", a declarat, marţi seară, Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de Agenţia France-Presse şi de publicaţia canadiană La Presse.

"Informaţiile potrivit cărora Republica Islamică Iran furnizează armament, inclusiv drone de atac, pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina sunt false", a subliniat oficialul de la Teheran.

Administraţia de la Washington a avertizat, luni, că va sancţiona statele sau companiile care colaborează cu producătorii de drone militare din Iran, pe fondul acuzaţiilor Ucrainei privind bombardamente efectuate de Rusia cu aparate de zbor iraniene. Tema livrărilor de drone iraniene a fost abordată şi de miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene. "Unii miniştri au cerut aprofundarea rapoartelor privind dronele iraniene utilizate de Rusia. Ar putea fi o încălcare gravă a rezoluţiilor Naţiunilor Unite, iar Iranul ar putea fi expus sancţiunilor", a declarat Catherine Colonna, ministrul francez de Externe.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunţat marţi că îi va cere preşedintelui Volodimir Zelenski întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul, din cauza atacurilor ruse comise cu armament iranian. În plus, Dmitro Kuleba cere Uniunii Europene să adopte urgent sancţiuni împotriva Teheranului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iran armament rusia