Iranul a anunţat astăzi punerea în funcţiune a unor noi cascade de centrifuge modernizate, care permit îmbogăţirea mai rapidă a uraniului şi a căror utilizare este interzisă în conformitate cu acordul nuclear iranian din 2015, relatează AFP.
Anunţul intervine în timp ce la Viena au loc discuţii între Republica islamică şi celelalte state părţi la acordul din 2015 (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) cu privire la modul de reintegrare a Statelor Unite în acest tratat abandonat pe administrația Trump în 2018.
Un oficial american a declarat, ieri, sub protecția anonimatului, că Washingtonul a făcut indirect propuneri „foarte serioase” Iranului pentru a relansa acest acord, iar americanii se aşteptau la o „reciprocitate” din partea Teheranului.
Măsurile anunţate sâmbătă de executivul iranian nu merg însă în această direcţie.
Preşedintele Hassan Rohani a inaugurat oficial o linie de 164 de centrifuge IR-6 şi alta de 30 IR-5, instalate în complexul nuclear Natanz (centrul Iranului), în timpul unei ceremonii prin videoconferinţă transmisă de televiziunea de stat.
„Vă rugăm să lansaţi operaţiunea de alimentare cu gaz (de uraniu) a cascadei de centrifuge de nouă generaţie în complexul de îmbogăţire din Natanz”, a declarat preşedintele.
Televiziunea de stat nu a difuzat imagini cu aceste cascade, dar ingineri în haine albe care au intervenit în duplex au confirmat punerea în funcţiune a acestei linii de centrifuge.
Acordul nuclear internațional se află în „moarte clinică”, de când SUA s-au retras în mod unilateral, restabilind o avalanşă de sancţiuni economice şi financiare contra Iranului.
Ca răspuns, Teheranul a început să renunțe treptat la angajamentele sale, începând din mai 2019, iar ritmul s-a accelerat în ultimele luni.
Noul preşedinte american Joe Biden a declarat că este gata să reintegreze SUA în acord şi, astfel, să ridice sancţiunile după negocieri.
La rândul său, Iranul s-a declarat gata să revină la aplicarea integrală a textului, cu condiţia ca SUA să ridice mai întâi toate sancţiunile pe care le-au reimpus sau le-au instaurat contra Teheranului din 2018. De asemenea, Teheranul refuză să discute direct cu Statele Unite în această etapă.
Până în prezent, schimburile care au avut loc săptămâna aceasta la Viena între Iran şi partenerii săi cu privire la relansarea acordului au fost considerate „productive” de către Uniunea Europeană, care coordonează discuţiile.
Potrivit Rusiei, pentru a „menţine impulsul pozitiv”, diplomaţi din ţările care încă sunt părţi la acordul de la Viena „se vor întâlni din nou săptămâna viitoare” în capitala Austriei. Potrivit Teheranului, această întâlnire urmează să aibă loc miercuri, la nivel de viceminiştri de externe.