x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul se oferă să ajute Irakul în lupta împotriva terorismului

Iranul se oferă să ajute Irakul în lupta împotriva terorismului

de Agerpres    |    13 Iun 2014   •   16:40
Iranul se oferă să ajute Irakul în lupta împotriva terorismului

Preşedintele iranian Hassan Rohani şi-a reiterat vineri sprijinul faţă de autorităţile de la Bagdad în vederea combaterii "terorismului" din Irak, unde insurgenţi suniţi au lansat o ofensivă fulgerătoare, capturând numeroase teritorii din nordul şi estul ţării.

Rohani a discutat telefonic cu premierul irakian Nuri al-Maliki, cu care împarte confesiunea şiită, afirmând că guvernul său nu va economisi niciun efort pentru "a combate masacrele şi crimele teroriste" din Irak.

"Iranul nu le va permite celor care sprijină terorismul să destabilizeze Irakul şi să răspândească acolo terorismul", l-a asigurat el pe Maliki, al cărui guvern a anunţat implementarea unui plan de securitate pentru a apăra Bagdadul, în condiţiile în care jihadiştii din Statul Islamic din Irak şi Levant (EIIL) se află la mai puţin de 100 de kilometri de capitală.

Pe de altă parte, Rohani a salutat apelul lansat de marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă şiită din Irak - unde 60% din populaţie aparţine acestei comunităţi -, care a îndemnat populaţia să pună mâna pe arme împotriva jihadiştilor.

Ofensiva EIIL reprezintă "un pericol ce depăşeşte frontierele" irakiene, a afirmat şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, într-o conversaţie telefonică vineri cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, potrivit presei iraniene.

×
Subiecte în articol: irak iran eiil