x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irlanda oferă bani contra repatriere

Irlanda oferă bani contra repatriere

15 Noi 2009   •   00:00

Irlanda începe un proiect finanţat de UE pentru a convinge muncitorii străini şi solicitanţii de azil să se întoarcă în ţările de origine, relatează The Observer, în ediţia electronică.



O purtătoare de cuvânt a ministerului Justiţiei a declarat la acest sfârşit de săptămână că schema se va aplica doar în cazul cetăţenilor din afara UE care locuiesc în Irlanda şi va presupune cheltuieli în valoare de aproximativ 600.000 de euro în acest an. "Banii nu vor fi oferiţi direct indivizilor, schema desfăşurându-se mai degrabă prin proiecte şi organizaţii", a adăugat ea.
Ministerul a precizat că nu a estimat numărul imigranţilor care ar putea beneficia de această măsură. Acest program de repatriere voluntară a fost conceput pe fondul temerilor tot mai mari privind costurile imigraţiei în Irlanda. Astfel, săptămâna trecută, primarul oraşului Limerick a generat o dispută politică atunci când a cerut deportarea tuturor cetăţenilor UE care au rămas fără loc de muncă de peste trei luni şi solicită beneficii sociale.

Primarul a fost nevoit să îşi retragă cuvintele după o serie de proteste. Potrivit biroului de statistică al Irlandei, circa 18 % dintre locuitori nu au cetăţenie irlandeză. Majoritatea provin din Europa de Est, China, Brazilia şi vestul Africii sau sunt cetăţeni britanici care s-au stabilit aici. Unii academicieni susţin însă că cifra reală este de peste 20 %, ceea ce înseamnă că cetăţenii străini din Irlanda reprezintă o cincime din populaţie. Majoritatea au venit în Irlanda în perioada expansiunii economice, pentru a ocupa locuri de muncă vacante din construcţii, vânzări sau turism.

×
Subiecte în articol: externe