x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irlanda renunță la autorizația ONU pentru desfășurarea trupelor în misiuni de menținere a păcii de peste mări

Irlanda renunță la autorizația ONU pentru desfășurarea trupelor în misiuni de menținere a păcii de peste mări

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2023   •   23:32
Irlanda renunță la autorizația ONU pentru desfășurarea trupelor în misiuni de menținere a păcii de peste mări
Sursa foto: Hepta

Irlanda intenționează să renunțe la o politică veche de zeci de ani de desfășurare a trupelor doar în misiuni de menținere a păcii de peste mări, care sunt autorizate de ONU, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe și Apărării, Micheal Martin, potrivit Reuters.

Irlanda are o politică de lungă durată de a sta în afara alianțelor militare. Totuși, trupele sale participă la proiectele Uniunii Europene și la misiunile de menținere a păcii ale Națiunilor Unite.

Legea irlandeză care reglementează trimiterea a peste 12 membri ai forțelor de apărare prevede că aceștia pot fi dislocați numai cu aprobarea guvernului, a parlamentului și dacă operațiunea este autorizată de ONU.

Martin a explicat că sistemul le acordă celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU un drept de veto asupra unei părți din politica de apărare a Irlandei. Consiliul nu a autorizat o nouă misiune de menținere a păcii din 2014.

„Prin urmare, cred că ar avea sens să ne modificăm legislația existentă într-un mod care să ne permită să răspundem la situațiile de criză cu mai multă agilitate”, a spus Micheal Martin.

El a mai spus că oficialii vor pregăti o legislație care ar putea, printre altele, să permită Irlandei să trimită trupe către misiuni în străinătate, organizate de țările gazdă sau de alianțe statale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Irlanda onu