Irlanda are o politică de lungă durată de a sta în afara alianțelor militare. Totuși, trupele sale participă la proiectele Uniunii Europene și la misiunile de menținere a păcii ale Națiunilor Unite.
Legea irlandeză care reglementează trimiterea a peste 12 membri ai forțelor de apărare prevede că aceștia pot fi dislocați numai cu aprobarea guvernului, a parlamentului și dacă operațiunea este autorizată de ONU.
Martin a explicat că sistemul le acordă celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU un drept de veto asupra unei părți din politica de apărare a Irlandei. Consiliul nu a autorizat o nouă misiune de menținere a păcii din 2014.
„Prin urmare, cred că ar avea sens să ne modificăm legislația existentă într-un mod care să ne permită să răspundem la situațiile de criză cu mai multă agilitate”, a spus Micheal Martin.
El a mai spus că oficialii vor pregăti o legislație care ar putea, printre altele, să permită Irlandei să trimită trupe către misiuni în străinătate, organizate de țările gazdă sau de alianțe statale.
(sursa: Mediafax)